Terug

Volg Hart van Nederland

Wetenschappers dolblij met dino-ei: 'Kan ons veel leren'

nieuws

12 jan 2023, 13:34

Dino-embryo's hebben aan verhalen geen gebrek. Hoewel nog niet helemaal zeker is dat er daadwerkelijk een ongeboren jong in het versteende ei van het Oertijdmuseum in Boxtel zit, zijn wetenschappers razend enthousiast over de vondst. Het ei kan ons veel leren over dinosauriërs, vertelt paleontoloog Anne Schulp van de Universiteit Utrecht. Na het onderzoek van woensdag in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, moet het nog een keer worden bekeken in het buitenland.

In het Bossche ziekenhuis is geconcludeerd dat er materiaal in het 70 miljoen jaar oude ei zit, maar een deeltjesversneller in Zwitserland of Frankrijk kan nog preciezer bepalen of het inderdaad om resten van een embryo gaat, zo legt conservator Jonathan Wallaard van het Oertijdmuseum uit. Het museum moet eerst een aanvraag voor het vervolgonderzoek doen. Al met al kan het volgens Wallaard nog zeker een half jaar duren voor er uitsluitsel is.

"Dus ze zijn er zeker nog niet", vindt Schulp dan ook. Het museum heeft direct "de eerste stapjes" van het onderzoek wereldkundig gemaakt, stelt hij. Maar of het daadwerkelijk om een embryo gaat is volgens de paleontoloog echt nog afwachten. Hij benadrukt wel dat hij nog geen goede beelden van het embryo heeft kunnen bekijken.

Veel te leren

Mocht het vermoeden kloppen, dan is dat goed nieuws voor de wetenschap, zegt Schulp. Over dino-eieren valt nog veel te leren. "We kunnen met deze vondst mogelijk veel nieuws te weten komen over hoe ze groeiden en over hun nesten." Maar ook is nog weinig bekend over de eieren zelf: welke dinosauriër uit welk ei komt. "Daar komen we de laatste jaren steeds verder achter en daar kan deze vondst aan bijdragen."

Bijzonder zou het embryo sowieso zijn. Wereldwijd zijn er slechts tientallen dino-embryo's gevonden, zegt Schulp. Naturalis, waar de hoogleraar ook onderzoeker is, heeft wel een paar eieren, maar die zijn leeg. Voor zover hij weet bevatten ook andere Nederlandse collecties geen embryo's.

Nog 180 eieren

Volgens Wallaard is het overigens vrij zeker dat er een dino-embryo in het ei zit. "Het gaat om een gesloten ei. Wat zou het anders kunnen zijn?" Het Oertijdmuseum maakt zich klaar voor veel extra bezoekers. Het ei wordt, tot het naar het buitenland vertrekt voor vervolgonderzoek, tentoongesteld in een vitrine.

Het museum bezit overigens nog zo'n 180 andere dino-eieren. Wallaard wil dat ook die worden onderzocht op een mogelijk interessante inhoud.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.