Terug

Volg Hart van Nederland

Weinig hoop voor bemanning vermiste Indonesische onderzeeër, Nederlandse Marine leeft mee

nieuws

23 apr 2021, 18:08

Er is nog altijd geen teken van leven vernomen van de op de Balizee vermiste Indonesische onderzeeboot KRI Nanggala-402. Een grote olievlek op de plek waar de onderzeeër is gaan duiken, doet vrezen voor een dodelijke ramp. De Amerikaanse luchtmacht gaat Indonesië helpen bij de zoektocht. In Nederland worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd door de Koninklijke Marine. Herman de Groot is groepscommandant van de Onderzeedienst in Den Helder. Hij vertelt aan Hart van Nederland dat er weinig hoop gloort voor de bemanning van de in Duitsland gebouwde duikboot. De onderzeeër is gebouwd om te duiken op een maximale diepte van 500 meter. De Balizee is op sommige plekken 700 meter diep en de duikboot zal dan door de druk van het water worden verpletterd.

Chatbox voor noodgevallen

De boot met 53 bemanningsleden verdween woensdag tijdens oefeningen ten noorden van Bali. De onderzeeër had toestemming gevraagd om te duiken en daarna werd alle contact verloren. Toen de duikboot anderhalf uur later zoals afgesproken ook niet meer bovenkwam, werd er groot alarm geslagen. "Na de ramp met de Russische onderzeeër Koersk in 2000 is er een internationale organisatie opgezet, de International Submarine Escape and Rescue Liaison Office (ISMERLO). Hierbij zijn heel veel landen aangesloten. Het is een soort chatbox voor noodgevallen of ongelukken met onderzeeërs. Wij zitten daar 24/7 op ingelogd en volgen alle ontwikkelingen op de voet en alles wordt vanuit ISMERLO gecoördineerd", vertelt De Groot.

Neefjes en nichtjes

In de internationale wereld van de onderzeeboten komt het nieuws hard binnen, weet De Groot. "We leven ontzettend mee. Uiteindelijk zijn alle onderzeeërs neefjes en nichtjes, we zijn als het ware één grote familie. Er is een sterke onderlinge band. Ook al zijn de landen soms vijanden en staan ze tegenover elkaar, bij ongelukken helpt iedereen elkaar." Onderzeebootongelukken hebben in het verleden vaker een noodlottige afloop gehad. Zo verging de Russische kernonderzeeër Koersk in 2000 nadat een torpedo aan boord was ontploft. Sommige bemanningsleden wisten nog enige tijd te overleven in het zwaar beschadigde vaartuig, maar uiteindelijk kon geen van de 118 mensen aan boord worden gered. In 2003 verloren zeventig Chinese militairen het leven aan boord van een duikboot van de Ming-klasse. Ze zouden tijdens een oefening zijn gestikt door technische problemen. Dat gold als een van de ernstige militaire ongevallen in vredestijd voor het Aziatische land. Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.