Terug

Volg Hart van Nederland

We betalen steeds meer voor groenten door tekort: 'Sommige producten moeilijk te krijgen'

nieuws

22 feb 2023, 20:08

Een gezonde maaltijd op tafel zetten of een fruitsalade maken is tegenwoordig geen goedkope taak. De prijzen voor groenten en fruit rijzen de pan uit. Vooral voor bloemkolen, paprika's, komkommers en tomaten betaal je veel geld. Het weer in het zuiden van Europa en de hoge energieprijzen spelen de telers parten.

Marktkoopman John Beentje merkt ook dat het duurder wordt maar bij hem is alles nog voorradig. "Bij sommige producten is het wel lastiger geworden om er aan te komen." Op de markt denken ze dat over een paar weken de grootste tekorten zijn weggewerkt maar of de prijzen dan ook gelijk weer dalen is nog maar de vraag.

Koud weer en hoge energiekosten

Robert Vogel van telersorganisatie AGF Direct haalt verschillende groenten uit Spanje. Het bedrijf is een schakel tussen producenten en afnemers van groente en fruit. Hij legt aan Hart van Nederland uit waarom je op dit moment zo veel geld betaalt voor je groente.

"In januari en februari is het zes weken koud geweest in Spanje. Daardoor is er nauwelijks aanbod. Maar ook door de hoge energiekosten worden veel minder trostomaten geteeld. Daardoor is er minder aanbod, waardoor de prijzen weer stijgen."

Hieronder vertelt Vogel van AFG hoe het kan dat bijvoorbeeld de bloemkolen nu aardig wat kosten:

We betalen steeds meer voor groenten door tekort
2:05
We betalen steeds meer voor groenten door tekort

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.