Terug

Volg Hart van Nederland

Waterschap ontkent manipuleren verslagen watersnoodramp Limburg: 'Niet bewust'

Waterschap ontkent manipuleren verslagen watersnoodramp Limburg: 'Niet bewust'

nieuws

11 feb 2022, 13:42

Waterschap Limburg ontkent willens en wetens verslagen van intern crisisberaad over de watersnoodramp in juli 2021 gemanipuleerd te hebben. Dagblad de Limburger had die verslagen opgevraagd en schreef vrijdag dat gevoelige passages geschrapt of herschreven zouden zijn voordat ze aan de krant werden verstrekt.

Maar volgens het waterschap moest alleen privacygevoelige informatie worden verwijderd in verband met de privacyregels. Een medewerker zou die opdracht te ruim hebben uitgevoerd en verslagen hebben opgeschoond. Dijkgraaf Patrick van der Broeck en directeur Erik Keulers van het schap zeggen in een reactie de gang van zaken te betreuren, maar stellen dat er van bewuste opzet geen sprake was. Beiden beloven beterschap voor een volgende keer.

Verzachtende woorden

Het crisisteam van het schap bestaat uit bestuurders en ambtenaren. Dit Waterschapsbeleidsteam kwam tijdens de watersnood in juli meermalen per dag bijeen. Volgens De Limburger wijken de verstrekte verslagen op tientallen punten af van de originelen, waarop de krant de hand wist te leggen.

Volgens de krant zijn in de documenten meerdere gevoelige passages geschrapt die niet weggelaten hadden mogen worden. "Een enkele keer werd een passage aangepast of een verzachtend woord toegevoegd. Het ging daarbij om zinnen waarin werd geconstateerd dat waterkeringen niet hoog genoeg waren, maatregelen waren ‘gemist’ of ontvangen kritiek op dijkgraaf Patrick van der Broeck werd gemeld."

Stroperig

De krant kwam de aanpassingen op het spoor tijdens een onderzoek naar wat er mis ging tijdens de watersnood van vorige zomer. Uit het onderzoek van de Limburger blijkt dat beslissingen te stroperig en langzaam genomen werden omdat alles via een centraal beraad van burgemeesters en via de waarnemend voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg moest gaan, burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen.

Toen in Valkenburg een brug werd meegesleurd door de kolkende Geul, vroeg de burgemeester acuut om een nieuwe brug om de hulpverleners doorgang te kunnen bieden. Die kwam pas na vier dagen. Ook zag een niet bevoegde wethouder zich gedwongen te beslissen tot aanleg van nooddijken in Haelen en Horn, omdat zijn burgemeester in overleg zat bij de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

ANP Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.