Terug

Volg Hart van Nederland

Een derde van Nederlanders laat Koningsdag links liggen: 'Helemaal klaar mee'

nieuws

26 apr 2022, 22:30

Na twee sobere jaren kan Koningsdag eindelijk weer uitbundig worden gevierd. De Oranjes bezoeken Maastricht, maar ook in de rest van het land is het natuurlijk volop feest. Maar hoe vieren de onderdanen feest? We vroegen het aan het Hart van Nederland-panel.

Koningsdag is bij het overgrote deel van Nederland een populaire feestdag, maar toch zijn er ook veel landgenoten die het royale feestgedruis graag aan zich voorbij laat gaan. Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 4.000 mensen blijkt namelijk dat drie op de tien mensen geen Koningsdag viert.

"Ik vier nooit meer Koningsdag, ik ben er helemaal klaar mee", laat een panellid weten. Een andere deelnemer heeft ook niet veel met de feestelijkheden, maar wil de feestdag desondanks toch liever behouden: "Zonder Koningsdag wordt het een werkdag en we hebben al zo weinig feestdagen."

Naar de vrijmarkt of een feestje?

Een ruime meerderheid viert woensdag echter 'gewoon' de 55ste verjaardag van koning Willem-Alexander. Drie op de tien ondervaagden is van plan om tussen de tweehandsspullen te gaan speuren naar mooie koopjes. Maar hoe vind je nu de parels tussen de prullen op de vrijmark? Lees hier de tips van antiekexpert Dési van Rhee.

Dit jaar mogen ook eindelijk weer straatfeesten worden georganiseerd. Veel cafés organiseren een eigen, kleinschalige feestje, maar er zijn ook grotere evenementen, zoals het volledig uitverkochte 538 Koningsdag in Breda. Toch is maar een kleine groep te porren voor een feestje: slechts 12 procent van de respondenten zegt ernaar toe te gaan.

Hart van Nederland op Koningsdag

Een iets grotere groep (13 procent) zegt de feestdag thuis te vieren, lekker voor de buis met een oranje tompouche en glaasje oranjebitter. Ga jij Koningsdag ook thuis vieren? Schakel dan 's ochtends al in op SBS6: daar doet Hart van Nederland de hele ochtend rechtstreeks verslag van Koningsdag. En ook bij ons online kun je alle festiviteiten de hele dag volgen.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.