nieuws
26 jan 2021, 20:00
Auto's en fietsen die in brand worden gestoken, stenen door ruiten: de rellen die al een aantal dagen steeds maar weer oplaaien zorgen voor veel schade. Maar ben je wel verzekerd als relschoppers je spullen vernielen?
Volg het laatste nieuws rond de nieuwe rellen in ons liveblog
"In bijna alle gevallen wel", laat woordvoerster Iwanna de Jonge van de Verbond van Verzekeraars weten aan Hart van Nederland. Er zijn twee soorten verzekeringen voor thuis: inboedel en opstal, legt ze uit. "Onder opstal valt alles wat echt vastzit aan je huis, zoals een regenpijp of het dak. Inboedel zijn je spullen in huis, zoals meubels en apparaten."
Als relschoppers de buitenkant van je huis kapotmaken, dekt een opstalverzekering dit eigenlijk altijd. Maar als ze een steen door de ruit gooien, is er soms een aanvullende glasverzekering nodig om dit te dekken. "Als je een glasverzekering hebt, is een ingeslagen ruit vaak gewoon verzekerd", aldus De Jonge.
Tijdens de rellen van de afgelopen dagen zijn ook meerdere auto's in brand gestoken. Om hiervoor verzekerd te zijn, heb je een all-risk verzekering nodig. Heb je een beperkt casco? Dan ben je deels verzekerd. Bij een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) krijg je niets vergoed, zoals ook in de polisvoorwaarden vermeld staat.
"Het zijn vooral oudere auto's die in de fik gaan", weet de woordvoerster. "Dit zijn vaak ook de auto's die alleen een WA-verzekering hebben. Zij zijn dus niet verzekerd." Andere dingen die volgens haar niet verzekerd zijn: fietsen. "Want eigenlijk heeft niemand in Nederland een fietsverzekering."
Stel dat je schade krijgt de komende dagen, wat moet je dan doen? "Ik raad aan dat je eerst zelf naar een plek gaat waar je geen gevaar loopt", zegt De Jonge. "Bel daarnaast de politie voor eventuele hulp en voor een aangifte, dat is altijd verstandig om te doen."
Wanneer de kust veilig is, is het verstandig om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen, vervolgt ze. "Denk aan foto's, camerabeelden en eventueel de aangifte. Laat het je verzekeraar ook weten als je weet wie het gedaan heeft."
En weet je niet wie de relschopper is, maar heb je wel aangifte gedaan? Dan probeert de politie erachter te komen wie de dader is geweest. De verzekeraar kan dan vervolgens de schade op de opgespoorde dader verhalen.
Voor wie bang is dat de premies volgend jaar omhoog gaan als de rellen blijven aanhouden heeft De Jonge een geruststellende boodschap. "Daar hoef je je geen zorgen over te maken, die gaan niet zomaar omhoog", bezweert ze. "Verzekeraars houden rekening met uiteenlopende gebeurtenissen, van individuele inbraakschades tot landelijke stormen. Deze rellen hebben dan ook niet per se directe invloed op verzekeringspremie."
Wil je er zeker van zijn dat je goed bent verzekerd tegen schade door de rellen? Dan is het altijd goed om de polisvoorwaarden van je verzekering nog eens goed door te nemen en eventueel contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij.
Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat ondernemers bij hun terecht kunnen met vragen over schade en eventuele vergoedingen. "Wij willen hen graag bijstaan."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.