Terug

Volg Hart van Nederland

Waarom wij Jos B. niet meer bij zijn volledige achternaam noemen

nieuws

27 aug 2018, 23:08

Veel kranten, websites en tv-programma's hebben er voor gekozen, nu Jos B. gepakt is, om zijn achternaam niet meer te noemen en zijn foto onherkenbaar te maken. Toch zijn er ook media die zijn foto en achternaam gewoon blijven gebruiken. In de Volkskrant heet hij Jos B. In Trouw staat vanmorgen eerst nog zijn hele naam, maar later wordt het ook daar Jos B. In de Telegraaf en het AD is het anders, daar staat zijn hele naam en zijn de foto's nog steeds paginagroot te zien. Meestal wordt een verdachte onherkenbaar gemaakt, vanwege de privacy en omdat zijn schuld nog niet vaststaat. Het herkenbaar tonen gebeurt meestal alleen als justitie de hulp van het publiek inroept, bijvoorbeeld als de verdachte voortvluchtig is. Zo kijkt de politie er in dit geval ook tegenaan. Zij wegen de privacy van B. af tegen de nood om deze man op te pakken. Door de jaren heen zijn veel criminelen eerst herkenbaar in de media gebracht, die later weer onherkenbaar werden gemaakt. Bijvoorbeeld Bonnie en Clyde, het Nederlandse misdaadduo dat een serie roofovervallen pleegde, of Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Maar soms gebeurt dat ook niet, zoals bij Willem Holleeder. Alle gevallen zijn uniek en nieuwsredacties maken steeds hun eigen afwegingen.

Wat vindt Nederland?

Ongeveer de helft van de media kiest ervoor om Jos B. bij zijn volledige naam te noemen. De andere helft doet dat niet. Maar wat vindt Nederland er eigenlijk van? Verreweg de meeste van de 1700 deelnemers, 88%, vindt dat het zinloos is om een verdachte nadat hij is opgepakt weer onherkenbaar te maken. Op internet is het tenslotte allemaal met 1 muis-klik terug te vinden. 9% vindt toch dat de media als een verdachte eenmaal is opgepakt diens privacy zwaarder moet laten wegen en zijn afbeelding moet blurren en alleen nog maar diens initialen moet gebruiken. Veel mensen vinden sowieso dat verdachten met naam en toenaam genoemd mogen worden. 80% van Nederland vindt dat verdachten van zware misdrijven geen recht op privacy hebben. 18% vindt het wel belangrijk dat de privacy van verdachten gewaarborgd wordt. Marc van der Ree, de hoofdredacteur van Hart van Nederland legt uit waarom wij er voor kiezen om Jos B. voortaan bij zijn initialen te noemen en zijn foto onherkenbaar te maken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.