Terug

Volg Hart van Nederland

Waarom je die bladeren in je tuin nooit moet opruimen

Waarom je die bladeren in je tuin nooit moet opruimen

nieuws

8 nov 2023, 19:14

Niet blij met al die bladeren die je tuin in zijn gevallen? Denk goed na voordat je ze weg harkt, want volgens Natuurmonumenten kun je dit beter niet doen. In het belang van je tuin: laat ze liggen.

"De bladeren zorgen voor een extra laag op de grond, waardoor de grond minder snel bevriest", aldus Natuurmonumenten op hun site. "Op deze manier komen planten een koude winter makkelijker door. Een goede reden dus om je blad in je perken te lagen liggen."

Maar dat is niet de enige reden. "Het blad dat je laat liggen, zorgt voor een compostlaagje in je tuin. Niet alle bladsoorten compesteren even snel, maar blad van een wilg, linde of populier verteert snel. Dit geeft voeding aan je bodem en daar zijn je planten blij mee." Je kunt de bladeren ook versnipperen met je grasmaaier en verkruimelen tussen het gras.

Onder de bladeren kunnen ook egels zitten. In deze video's krijg je tips om egels de winter door te helpen:

Help egels overwinteren: zo maak je de beste slaapplek voor ze in je tuin
0:41
Help egels overwinteren: zo maak je de beste slaapplek voor ze in je tuin

Egeltjes zoeken

Nog een leuk voordeel: dieren gaan in de winter ook graag onder de bladeren zitten. "Pissebedden, duizendpoten, soms zelfs lieveheersbeestjes: insecten houden van deze warme, vochtige plekken waar ze kunnen overwinteren. En wat dacht je van vogels en misschien wel egels, die weer af komen op de insecten die verstopt zitten onder het blad."

Tot slot voorkom je door de bladeren te laten liggen ook dat je tuin in de zomer snel uitdroogt. "De bladeren die in de herfst vallen, zijn in de zomer grotendeels verteerd. Deze humusrijke bodem houdt het langer vast, waardoor we minder water hoeven te geven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.