nieuws
14 apr 2017, 11:25
De Verenigde Staten heeft in de strijd tegen Islamitische Staat donderdag een van de zwaarste niet-nucleaire bommen ooit, de MOAB, ingezet. Maar wat is dat eigenlijk? De MOAB heeft als bijnaam Mother of all Bombs, maar MOAB staat in werkelijkheid voor Massive Ordnance Air Blast, oftewel 'zwaar geschut met ontploffing in de lucht'. In tegenstelling tot traditionele bommen, ontploft deze zo'n twee meter boven het landoppervlak. Hierdoor is de bom beter geschikt om grondtroepen uit te schakelen. Binnen ruim een vierkante kilometer wordt alles met de grond gelijkgemaakt. In 2002 hoorde de wereld voor het eerst van de MOAB. De bom was ontwikkeld in de tijd van de oorlog in Irak, bedoeld om Saddam Hoessein en zijn leger af te schrikken. Toch is de techniek niet eens zo nieuw, het is een doorontwikkeling van de Daisy Cutter die in de Vietnamoorlog al werd gebruikt.
Een van de bijzonderheden is dat het voor zover bekend de grootste 'smart bomb' is. Dit houdt in dat als het projectiel eenmaal is afgeworpen, het zichzelf op basis van satelliet kan bijsturen om het doel te halen. Toch is er nog wel een vliegtuig nodig om de bom te droppen. Hiervoor wordt doorgaans de C-130 Hercules van Lockheed ingezet, een populair militair vliegtuig waar de Nederlandse luchtmacht er ook vier van heeft.
Vaak wordt gezegd dat de MOAB van alle bommen het dichtst bij een nucleaire bom komt, toch komt de kracht van de MOAB niet eens in de buurt. De Mother of all Bombs heeft de explosieve kracht van 11 ton TNT. De atoombom die werd ingezet bij Hiroshima was met 15.000 ton TNT meer dan duizend keer krachtiger. Toch is de MOAB niet de zwaarste niet-nucleaire bom die ooit is gemaakt. In de jaren '50 had de VS ook de T-12 ontwikkeld, een bom die twee keer zo zwaar is als de MOAB. Deze is uiteindelijk nooit in de praktijk gebruikt. Rusland claimt overigens een wapen te hebben gemaakt dat vier keer zo krachtig is als de Mother of all Bombs. Zij zouden dit dan ook als bijnaam de Father of all Bombs hebben gegeven.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.