Terug

Volg Hart van Nederland

Vrouwonvriendelijke speeches bij Amsterdamse corps niet strafbaar

Vrouwonvriendelijke speeches bij Amsterdamse corps niet strafbaar

nieuws

2 aug 2023, 17:49

De vier leden van het Amsterdams Studentencorps (ASC), die vorig jaar tijdens een lustrumdiner vrouwonvriendelijke opmerkingen maakten, zijn niet strafbaar. Het Openbaar Ministerie laat woensdag weten dat zowel de zaak tegen de vier leden als het Amsterdams Studentencorps zelf geseponeerd is.

Vorig jaar werden bij een lustrumfeest seksistische toespraken gehouden, waarin vrouwen onder meer werden uitgemaakt voor 'hoeren' en 'sperma-emmers'. Online circuleerden beelden van de speeches en van het 'koppen' van halfnaakte vrouwen. Dit veroorzaakte veel ophef.

Mannen 'koppen' halfnaakte vrouwen in nieuwe video feest studentencorps
2:19
Mannen 'koppen' halfnaakte vrouwen in nieuwe video feest studentencorps

Een half jaar na de uitspraken deed een vrouw aangifte tegen de corpsleden wegens groepsbelediging. De vrouw heeft geen banden met het corps of het studentenleven.

Groepsdiscriminatie

Het OM meldt nu dat er juridisch gezien geen sprake is van groepsbelediging. In het wetsartikel staat groepsbelediging vanwege geslacht namelijk niet vermeld. Ook wordt er volgens het OM niet aangezet tot haat, discriminatie of geweld.

"Het OM begrijpt dat een aantal mensen zich door de opmerkingen gekwetst hebben gevoeld", staat in een persverklaring. "Er zijn weliswaar fatsoensnormen overschreden, maar dat maakt het nog niet strafbaar."

Misstanden

De Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) maakten al eerder bekend het Amsterdamse studentencorps ook komend schooljaar niet financieel te ondersteunen. Na een aaneenschakeling van misstanden zetten de scholen de vergoeding in 2021 stop. Ook komend collegejaar wordt de vergoeding niet hervat. De scholen willen meer verbeteringen zien voordat ze nieuwe afspraken maken met het studentencorps.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.