nieuws
27 juli 2021, 21:52
Tientallen vrijwilligers hebben dinsdag meegedaan aan een actie van Natuurmonumenten om de rotzooi op te ruimen die is achtergebleven door de overstromingen in Limburg. "Dit doe je voor de natuur en de dieren."
Gewapend met handschoenen, grote blauwe vuilniszakken en een paar kliko's trokken de vrijwilligers in een natuurgebied in Meers aan de Maas, in het zuiden van de provincie. Het water heeft hier eerder deze maand tot wel vier meter hoog gestaan. Hoewel dit in de winter nog weleens voorkomt, is zulk hoogwater in de zomer uitzonderlijk.
Tijdens de eerste opruimronde vinden de hulptroepen dan ook een hoop troep, vooral flesjes. "Het is maar goed dat daar nu statiegeld op zit", vertelt een vrijwilliger aan Hart van Nederland. De Limburger is voor de goede zaak naar het natuurgebied gekomen en vindt dat eigenlijk vanzelfsprekend. "Dat doe je voor de natuur en de dieren. Dat is het belangrijkste."
Een andere vrijwilliger vertelt dat ze niet alleen maar kleine voorwerpen tegenkomt. "Soms kom je ook grote dingen tegen, zoals tuinmeubels of enorme stukken piepschuim. Die moet je dan meeslepen. Dat is wel pittig ja." Toch staat ze. "Ik wil de natuur vrijhouden van de rommel zodat de dieren er geen last van hebben en er niet van gaan eten."
Volgens Nico Altena van Natuurmonumenten is er ontzettend veel werk te doen in de overstroomde gebieden. "Elke keer als ik in het gebied kom denk ik: jeetje, er ligt nog meer afval dan we de vorige keer dachten."
De organisatie is daarom erg blij met de opkomst van mensen die hun handen uit de mouwen willen steken voor het getroffen natuurgebied. "Het is hartverwarmend om te zien hoeveel vrijwilligers willen helpen. Het is namelijk een monsterklus, dit redden we niet in één week en dus hebben we echt heel veel handjes nodig."
De komende tijd staan er meer opruimacties gepland op meerdere locaties in Limburg, ook in samenwerking met Staatsbosbeheer. Mensen die ook de handen uit de mouwen willen steken, kunnen zich hier aanmelden. Natuurmonumenten roept iedereen op om niet op eigen houtje de natuurgebieden in te trekken, omdat het niet al overal veilig is.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.