Terug

Volg Hart van Nederland

Buurtbewoners steken vreugdevuur Amsterdam-Noord alsnog aan na last-minute annulering

nieuws

31 dec 2022, 23:17

Het vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam-Noord leek vanwege de harde wind op het allerlaatste moment niet door te gaan. Maar uiteindelijk stond de brandstapel vlak voor middernacht toch in vuur in vlam.

De brandweer vond het vuur bij windkracht 6, waar volgens het KNMI lokaal sprake van is, niet veilig en verantwoord. Daardoor meldde de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) even na 23.00 uur dat het vreugdevuur zou worden verplaatst naar zondag, als het weer het toelaat.

De fik erin

Maar luttele minuten later sloegen de vlammen alsnog uit de metershoge stapel, door enkele assertieve bewoners uit de massaal uitgerukte buurt. "Ze kunnen het niet maken om het zo laat nog te verbieden", was de tendens.

De politie en brandweer zijn ter plaatse, waaronder ook de mobiele eenheid, laat een politiewoordvoerster weten. "We kijken nu hoe op basis van de omstandigheden hoe er wordt opgetreden."

Goede ervaringen

"Het is ontzettend jammer dat de weersomstandigheden zo tegenzitten", zei burgemeester Femke Halsema nog vlak na de afgelasting. "We hebben allemaal uitgekeken naar een feestelijke jaarwisseling na twee magere coronajaren. Het vreugdevuur is een belangrijke traditie voor Floradorp."

Halsema zei dat nadat het in het verleden in de wijk nog wel eens uit de hand liep tijdens de jaarwisseling er de afgelopen edities goede ervaringen waren met het vreugdevuur op het Floraveld. "We hebben dit jaar ons uiterste best gedaan om het vreugdevuur weer mogelijk te maken."

Zo werden de weersomstandigheden zaterdag nauwlettend in de gaten gehouden en waren extra veiligheidsmaatregelen getroffen vanwege de wind. "Maar in de huidige omstandigheden is het niet verantwoord en we volgen het advies van de brandweer", aldus Halsema. "De veiligheid van aanwezigen, omwonenden en bebouwing staat voorop."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.