nieuws
16 jan 2023, 16:22
Ze zijn niet weg te denken uit het Gelderse landschap: veerponten. Toch vreest de veerpontencoalitie, bestaande uit organisaties als de ANWB, Fietsersbond en de Vrienden van de Veerponten, dat een flink aantal hiervan zal verdwijnen.
Het Gelderse Verenfonds, dat via subsidies de exploitatietekorten van veerponten aanvult, raakt leeg en de provincie stopt in 2024 met het aanvullen ervan. Om de provincie toch nog op andere gedachten te brengen, zijn de Vrienden van de Voetveren een petitie gestart. Het verdwijnen van de veerponten zal volgens hen namelijk grote gevolgen hebben.
Dirk van Uitert zegt tegen Hart van Nederland dat als de veren verdwijnen een hele belangrijke verbinding in Gelderland verdwijnt. Hij is voorzitter van stichting Drielse Veer, de veerpont die Driel met Heveadorp verbindt.
"Veren zijn varende bruggen en veren zijn varende schoolpleinen. Veren dragen bovendien bij aan het behoud van de leefbaarheid in Gelderland en aan duurzaam vervoer", zegt hij in onderstaande video:
In totaal staan een kleine vijftig veerponten op de tocht. Doordat de provincie Gelderland geen financiële bijdrage meer wil leveren aan het fonds, is Van Uitert straks mogelijk genoodzaakt om de tarieven voor een kaartje omhoog te gooien. Ook kan het dat veerponten minder gaan varen of zelfs helemaal niet meer.
Volgens Helga Witjes, gedeputeerde van Gelderland, zijn de veren gemeentelijke verantwoordelijkheid. "Als we zien dat zo’n veer heel erg belangrijk is, kijken we met de gemeenten naar een maatwerkoplossing. Daar gaan we nu naar kijken."
Tienduizenden scholieren, fietsers en wandelaars kunnen de dupe worden. Zo ook Edwin van der Zanden en zoontje Thije. Thije gaat nog naar de basisschool in Driel. Om daar te komen moet hij elke dag, onder begeleiding van zijn vader, met de veerpont naar de overkant.
"De kaartjes gaan voor ons veel duurder worden. We betalen nu samen voor twee personen 500 tot 600 euro per jaar. Dat wordt misschien wel het dubbele. Dat geeft ons wel een probleem", zegt Van der Zanden tegen Hart van Nederland. Ze kunnen wel omrijden op de fiets, maar dat is 13 kilometer fietsen. "Dat is net iets te veel voor een kind."
Naar een andere school gaan bovendien ze liever niet, want ze hebben bewust gekozen voor democratisch onderwijs. Die school zit alleen maar aan de andere kant van de rivier.
Zonder pont zouden Thije en zijn vader 's ochtends veel stress hebben. Maar dat is niet de enige reden dat ze balen. "Het is ook een beleving. We doen dit al vier jaar, en ik maak nog heel veel foto's van de zonsopgang", zegt Van der Zanden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.