nieuws
23 juli 2021, 06:26
Het aantal personen dat in Nederland verdrinkt, is vorig jaar met bijna de helft toegenomen. In 2020 stierven 107 in het water, tegen 76 een jaar eerder, meldt statistiekbureau CBS vrijdag. Vooral zestigplussers vonden vaker de verdrinkingsdood.
Ongeveer driekwart van de verdrinkingen gebeurde vorig jaar in open water, dus in bijvoorbeeld sloten, rivieren, kanalen of grachten. Ook in recreatieplassen, meren, vijvers of in zee vallen relatief veel slachtoffers. In de meeste andere gevallen verdrinken mensen in en om het huis.
De meeste dodelijke incidenten vinden - niet geheel verrassend - in de zomermaanden plaats, als mensen verkoeling zoeken. Het zijn opvallend vaak mannen of mensen met een migratieachtergrond die verdrinken. Met name onder ouderen nam het aantal doden toe: in 2020 ging het in 55 gevallen om zestigplussers, vijftien meer dan een jaar eerder.
In de jaren 50 verdronken nog jaarlijks 400 tot 500 mensen in ons land en sindsdien is dit aantal flink gedaald. Toen kwam het ook veel meer voor dat kinderen verdronken. In 1955 verdronken 266 kinderen van onder de tien jaar, maar tegenwoordig zijn er dit gemiddeld zeven jonge slachtoffers per jaar te betreuren.
Tekst: ANP / Foto via Pexels
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.