Terug

Volg Hart van Nederland

Vlogger mag geen producten meer aanprijzen, verdienmodel in gevaar

Vlogger mag geen producten meer aanprijzen, verdienmodel in gevaar

nieuws

11 nov 2020, 08:11

Populaire vloggers mogen in hun video's binnenkort geen producten meer aanprijzen in ruil voor geld. Dat bevestigt het Commissariaat voor de Media na vragen van het FD. De nieuwe regels, gebaseerd op de per 1 november gewijzigde Mediawet, leggen een bom onder het verdienmodel van veel bekende vloggers, die soms honderdduizenden kijkers trekken. De kleinere 'hobbyvlogger' blijft waarschijnlijk buiten schot.

Duizenden euro's voor vermelding

Grote bedrijven betalen makers van online videoblogs tienduizenden euro's voor een enthousiaste vermelding. De betalingen zijn veruit hun belangrijkste inkomstenbron. Maar de nieuwe regels schrijven voor dat vloggers hun kijkers niet meer mogen aansporen om iets te kopen en een product geen 'overmatige aandacht' mogen geven. Voor de bekende vlogger Enzo Knol (met ruim 2,5 miljoen volgers) betekent dit bijvoorbeeld dat hij zich nog wel mag laten betalen om vissticks van Iglo te eten. Maar hij mag niet drie keer zeggen hoe lekker hij ze vindt. Dit terwijl juist de aanbeveling de grote kracht is van zogenoemde influencermarketing. Vloggers hebben veel invloed op koopgedrag, bleek uit een enquête in opdracht van overheidsplatform Wijzer in Geldzaken. De helft van de kinderen koopt weleens iets wat ze hebben gezien in een vlog.

Duidelijk maken dat het om advertentie gaat

Als vloggers een product in beeld brengen, moet aan het begin en aan het slot van advertentie worden vermeld dat het gaat om reclame. Die praktijk is nu nog zeldzaam. In vlogs bedoeld voor kinderen onder de 12 jaar mogen helemaal geen gesponsorde producten meer voorkomen. Daarnaast krijgen de vloggers ook te maken met een aantal plichten die nu onder meer voor televisieprogramma's gelden. Zo moeten de vloggers straks ook jaarlijks 219,99 euro betalen aan toezichtskosten aan het Commissariaat voor de Media. Verder moeten vloggers zich ook laten beoordelen door de Kijkwijzer, wat jaarlijks meer dan 400 euro kost. Daarbij moet er in een redactiestatuut een scheiding worden aangebracht tussen redactie en commercie. Het Commissariaat voor de Media zegt bij overtredingen boetes te gaan opleggen Het is nog niet duidelijk hoe hoog die gaan worden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.