Terug

Volg Hart van Nederland

Verkoop snorfiets ingestort door helmplicht: 'Jeugd gaat nu massaal voor hardere bromfiets'

nieuws

30 dec 2022, 14:15

Steeds meer eigenaren van een snorfiets bieden vanwege de helmplicht de tweewieler te koop aan of ruilen die in voor een bromfiets, zeggen scooterdealers en verkopers. Dat heeft grote gevolgen voor veel zaken die voornamelijk snorfietsen verkopen. Ook zien ze dat snorfietsers de tweewieler laten omkeuren naar een bromfiets, waardoor die 45 kilometer per uur rijdt en op de rijbaan mag.

"Die verkoopcategorie is na de aankondiging van de helmplicht ingestort", zegt Peter Wichink Kruit van WKScootercentre uit Deventer. Zijn zaak is gespecialiseerd in de verkoop van snorfietsen. Hij baalt van de nieuwe wet omdat hij veel inkomsten misloopt. "Van de twintig scooters die ik in de afgelopen tien jaar verkocht was gemiddeld één daarvan maar een bromfiets."

Wichink Kruit ziet dat vooral jongeren van hun snorfiets af willen. "Per dag krijg ik er zo'n acht à tien aangeboden. De jeugd gaat nu massaal voor een bromfiets die harder rijdt, want ze denken: ik ga niet met een helm op 25 kilometer per uur over het fietspad rijden. Dat was juist de charme van de snorfiets."

Er is voor Wichink Kruit toch een lichtpunt, namelijk dat de snorfietsen in zijn zaak omgekeurd kunnen worden naar een bromfiets. Het omkeuren van een snorfiets vindt normaal gesproken plaats in een van de zestien keuringsstations van de RWD, maar vanaf 3 januari mogen gecertificeerde bedrijven dat ook doen.

Tekort

Bij de zestien vestigingen van La Souris hielden ze rekening met de helmplicht en is de voorraad daarop aangepast. "We hebben nu zelfs een tekort", zegt eigenaar Armando Muis. "We leveren ook aan België en daar zien we dat snorfietsen gewoon verkocht worden terwijl ook daar een helmplicht geldt. Ik denk dat de markt hier uiteindelijk zal stabiliseren zodra het dragen van een helm normaal wordt". Ondanks het tekort is de verkoop van snorfietsen dit jaar flink teruggelopen volgens hem. Muis: "Vorig jaar bestond 85 procent van onze verkoop uit snorfietsen, nu nog maar 33 procent."

Volgens Muis is januari een rustige maand, maar door alle keuringsafspraken hebben ze het druk. "Onze planning loopt vol, we hebben zo'n zeshonderd afspraken staan tot half januari."

Ook Marktplaats ziet een toename van snorfietsen die te koop worden aangeboden. Vorig jaar stonden in november en december bijna 14.000 snorfietsen online. Dit jaar zijn dat er in die maanden zo'n 18.000, meldt het platform.

Vanaf 1 januari wordt het dragen van een helm op een snorfiets verplicht. Wie dat niet doet riskeert een boete van 100 euro.

ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.