Terug

Volg Hart van Nederland

Vergelijking Ter Apel met het beruchte Griekse kamp Moria: ‘Daar hadden ze tenminste nog tentjes’

Vergelijking Ter Apel met het beruchte Griekse kamp Moria: ‘Daar hadden ze tenminste nog tentjes’

nieuws

26 aug 2022, 22:28

Voor het eerst schiet Artsen zonder Grenzen (AzG) te hulp binnen onze landgrenzen. Normaal gesproken is de Nederlandse medische organisatie te vinden bij natuurrampen, conflictgebieden en vluchtelingenkampen in het buitenland. Vrijwilligers zien de gelijkenissen tussen de situatie van het beruchte Griekse vluchtelingenkamp Moria op Lesbos en de situatie in Ter Apel. “Ik was eind 2021 in Moria en durf wel te stellen dat Ter Apel nog erger is op dit moment."

Roos Ykema, voorzitter van MiGreat doet vaker vrijwilligerswerk in vluchtelingenkampen en werkt nu een week als in Ter Apel waar ze dekens en eten rondbrengt. “Ik heb al best wel wat gezien, zoals toen in Griekenland en Bonaire. Dat mensen mij op deze manier aanklampten en tegen me zeiden dat ze geen deken hebben, dat is bizar. Ongelofelijk dat dit niet geregeld wordt, vanuit de overheid. Maar blijkbaar boeit het de mensen in Den Haag gewoon niet.”

Karlijn Limaheluw is als coördinator werkzaam bij MiGreat. Ook zij was destijds in kamp Moria en nu springt ze bij in Ter Apel. "De situatie in Moria was uitzichtloos, mensen zaten daar soms jaren vast. Hier gaat het om een paar weken, om kleine aantallen en om een van de rijkste landen ter wereld. Alsnog krijgt de overheid het niet voor elkaar."

Het grootste verschil tussen Ter Apel en het inmiddels gesloten Moria zien de twee in de oplossingsbereidheid van de autoriteiten. "Ook in Griekenland lag de overheid vaak dwars, maar zelfs daar werden geen tentjes afgepakt van mensen die in de regen buiten moeten slapen", Zegt Roos.

Geen wedstrijd

Rixt van Dongeren deed vorig jaar vrijwilligerswerk in kamp Moria. "Het is beide erg, het is geen wedstrijd natuurlijk. Maar dit is niet normaal", vertelt ze.

“Wat je daar ziet is dat de mensen voor de poort niet eens een plek of spullen hebben om te slapen." vervolgt de vrijwilliger. "Ze hebben wat matjes misschien. Er kwam ook een foto voorbij van een kindje dat een luierpak gebruikte als kussen. In Moria waren tenminste nog tenten. Ze waren lek en waardeloos, maar dan heb je toch iets meer autonomie. Nu zijn de mensen volledig overgeleverd aan de elementen en worden ze aan hun lot overgelaten.”

‘Situatie is niet houdbaar’

Artsen zonder Grenzen (AzG) staat voor de tweede dag op het kamp. "De situaties in Moria en Ter Apel zijn beide erg. De vergelijking kan je niet per se maken. Er zijn slechte sanitaire voorzieningen, mensen moeten in de buitenlucht slapen en er is te weinig medische zorg", laat de woordvoerder van AzG Mirja van Baggem weten.

De situatie in Ter Apel is volgens de woordvoerder niet langer houdbaar. "We kunnen het werk amper aan, we zijn continu bezig met patiënten. Er komen veel mensen met verwondingen over hun lichaam en mensen met chronische ziekten die al lang geen medicatie hebben gekregen. Er moet echt iets gebeuren vanuit de overheid."

AzG liet vrijdagavond weten dat er vrijdag 80 mensen zijn behandeld. Een persoon is doorgestuurd naar een ziekenhuis. Met welke klachten is niet bekendgemaakt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.