Terug

Volg Hart van Nederland

Vanaf zaterdag betaal je extra voor bakje bij je friet, maar 'pan mee naar snackbar is niet te doen'

Vanaf zaterdag betaal je extra voor bakje bij je friet, maar 'pan mee naar snackbar is niet te doen'

nieuws

26 juni 2023, 13:52

Over een paar dagen wordt je bakje friet iets duurder, je betaalt dan namelijk voor het bakje waar je friet in wordt geserveerd. Je betaalt dat bedrag, rond de 25 cent, echter niet als je zelf een bakje meeneemt, maar een pan meenemen als je naar de snackbar gaat zoals de overheid voorstelt? Dat zien Nederlandse cafetaria echt niet zitten.

In een overheidscampagne over het verbod op gratis eenmalig wegwerpplastic wordt opgeroepen tot het meenemen van je eigen pan, maar volgens de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) is dit in de praktijk "totaal onwerkbaar". "Ik hoop echt dat mensen hun verstand gebruiken en niet met hun eigen pannen naar de snackbar komen", zegt ProFri-directeur Frans van Rooij.

De laatste jaren komen er steeds meer initiatieven om plasticvervuiling tegen te gaan. Zo bouwen de mannen van Sterke Yerke een vlot tegen plastic soup:

Friese mannen van Sterke Yerke bouwen vlot tegen plastic soup
1:41
Friese mannen van Sterke Yerke bouwen vlot tegen plastic soup

Van Rooij vindt dat de focus in de campagne te veel op "bring your own" ligt, waarbij mensen erop worden gewezen dat ze hun eigen bakje kunnen laten vullen.

"Zeker tijdens de spits, als er zes tot acht bestellingen tegelijk worden bereid, is er geen ruimte voor eigen pannetjes", zegt Van Rooij.

Ook vreest hij voor de hygiëne. "Wij weten niet waar die pannen en bakjes gestaan hebben of wellicht zijn mensen die ze meebrengen ziek en nemen ze bacteriën of virussen mee."

Vanaf 1 juli

Per 1 juli moeten onder meer cafetaria geld vragen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes voor eenmalig gebruik. Volgens ProFri werken veel ondernemers al met duurzame verpakkingen, zoals papieren zakken of bakjes van karton of suikerriet.

Van Rooij verwacht dan ook niet dat de klanten ineens veel meer moeten betalen voor hun snacks. "Bij een bestelling voor een gezin, ben je misschien 15 cent extra kwijt op een bestelling van rond de 15 euro."

Servies

Overigens mogen snackbarhouders zelf bepalen hoeveel extra geld ze vragen voor de wegwerpplastics voor afhaalmaaltijden. Ze kunnen die inkomsten investeren in duurzaamheid. Van Rooij noemt als voorbeeld een vaatwasser, aangezien vanaf 1 januari ook in de cafetaria niet meer van wegwerpplastics mag worden gegeten. "Dan moeten ze met servies gaan werken."

Van extra verdiensten is volgens de directeur nadrukkelijk geen sprake. "De meeste ondernemers verhogen de prijzen al niet voldoende als je ziet hoeveel extra kosten ze maken, bijvoorbeeld als gevolg van de hogere energieprijzen en duurdere frituurolie. Het is absoluut niet zo dat ze hun zakken hiermee kunnen vullen. Daarmee doe je de hardwerkende ondernemers echt tekort."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.