Terug

Volg Hart van Nederland

Vakantiegangers geld kwijt door hack van hotels Booking.com

nieuws

26 sep 2023, 23:08

Hackers hebben de inloggegevens van hotels op Booking.com in handen gekregen. Daarmee konden ze mensen oplichten door uit naam van de hotels een mail naar ze te sturen en geld te vragen.

Dat bevestigt een woordvoerder van Booking.com aan BNR dinsdagavond. Een onbekend aantal hotels is het doelwit geworden van een "zeer geloofwaardige en verfijnde" phishingaanval. Het platform heeft het inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Mensen waren vorig jaar ook de dupe van valse boekingen via Booking.com. Zo stond er ineens een Oostenrijks koppel voor Daniël deur die zijn appartement hadden geboekt:

Toeristen huren huis van Daniël via Booking zonder dat hij het weet
2:01
Toeristen huren huis van Daniël via Booking zonder dat hij het weet

Vakantie geboekt? Let op!

Hackers stuurden een mail naar een hotel waarin ze verleid worden een bestand met malware te downloaden. Hiermee wordt het Bookingaccount van het hotel overgenomen. Daarna sturen de hackers via het berichtensysteem van Booking.com een mail aan gasten die iets hebben geboekt.

In die mail zeggen ze dat er een probleem is met hun creditcard. Als er niet opnieuw betaald wordt, wordt de reservering geannuleerd. Omdat de mailtjes er geloofwaardig uit omdat ze vanuit het hotel verstuurd worden en de vakantiedata kennen. Daardoor trappen veel vakantiegangers in de val.

Volgens Marnie Wilking, hoofd beveiliging bij Booking.com, gaat het "maar om een klein deel van een procent" van de 28 miljoen accommodaties die op het platform staan. Ook benadrukt ze dat de hackers alleen inloggegevens van hotels hebben. Er is niet ingebroken in het systeem van van Booking.com zelf.

Alle hotelgasten die slachtoffer zijn geworden van de nepmails kunnen contact opnemen met de klantenservice. Booking.com helpt ze om hun geld terug te krijgen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.