Terug

Volg Hart van Nederland

Utrecht verbiedt openen tabakszaken in strijd tegen roken

nieuws

9 juni 2023, 14:17

In een stap om een rookvrije generatie te bevorderen, heeft de stad Utrecht het openen van nieuwe tabaksspeciaalzaken verboden. Volgens wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid passen tabakswinkels niet in het streven van de gemeente naar een rookvrije omgeving.

Utrecht neemt hiermee een voortrekkersrol op zich, vóór de landelijke wetgeving die de verkoop van sigaretten in supermarkten vanaf 1 juli 2024 verbiedt. De gemeente voorziet dat supermarkten mogelijk zullen proberen deze regelgeving te omzeilen door hun winkels te verbouwen, om zo een nieuwe entree te creëren en sigaretten te blijven verkopen.

Daarom wil Utrecht geen enkele nieuwe verkooppunten voor tabak toevoegen. De gemeenteraad heeft ingestemd met dit plan, dat voorlopig voor één jaar geldt. Bestaande winkels mogen echter wel van eigenaar wisselen.

Roken wordt de komende tijd nog meer ontmoedigd, bekijk in deze video wat er nog meer gaat gebeuren:

Prijs van tabak alweer omhoog: 'Ze gaan gewoon naar Duitsland en België'
1:25
Prijs van tabak alweer omhoog: 'Ze gaan gewoon naar Duitsland en België'

Voorbeeld stellen

Het stadsbestuur van Utrecht wil een leidraad zijn voor de rest van het land. Daarom hebben de wethouders van Utrecht, Rotterdam en Amsterdam gezamenlijk een brief gestuurd aan staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS, met het verzoek haast te maken met twee door de Tweede Kamer aangenomen moties. Deze moties roepen op tot een vergunningenstelsel voor tabaksverkooppunten, waarbij gemeenten een maximumaantal per wijk kunnen instellen, en onderzoek naar manieren waarop gemeenten de vestiging van nieuwe tabakswinkels kunnen beperken.

Met dit voorbereidingsbesluit heeft Utrecht de huidige situatie in de stad voor een jaar 'bevroren'. Tegen dit besluit kunnen geen bezwaren of beroepen worden ingediend. Ondernemers die na dit 'bevroren' jaar worden geweigerd om een nieuwe winkel te openen, kunnen wel bezwaar maken.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.