nieuws
11 aug 2019, 16:02
Unieke beelden van de stad Rotterdam in oorlogstijden, gezien door de lens van een fanatiek amateurfilmer. Jan Jurling pakte tijdens de Tweede Wereldoorlog regelmatig de camera erbij om opnames te maken, vaak portretten van het alledaagse leven. Vandaag opent bij het Museum Rotterdam een tentoonstelling met daarin drie korte films met het werk van Jan. In die films valt te zien hoe de 'gewone' Rotterdammer de oorlog meemaakte. Want dat is de kracht van de beelden: het alledaagse komt voorbij. Neem bijvoorbeeld het kerstdiner tijdens de hongerwinter. We horen natuurlijk vaak genoeg over die verschrikkelijk periode, maar nu is een uniek moment ook te aanschouwen.
Maar ook zijn er heel unieke beelden te zien, zoals de Duitse bezetter die de Nieuwe Waterweg op komt gevaren. Destijds natuurlijk streng verboden om te filmen, maar toch durfde Jan het aan. En maar goed ook, want nu vallen de beelden te bewonderen bij de tentoonstelling. Het museum heeft de beelden te danken aan de dochter van Jurling, Emmy Furnee. In eerste instantie had zij de blikken met videomateriaal geschonken aan het Museon in Den Haag. En met een logische reden: ze woonden immers langere tijd in Scheveningen. Maar door een verhuizing ten tijde van de oorlog, had Jan ook veel materiaal geschoten in Rotterdam. Die zijn nu ontdekt en bewerkt tot een drietal korte films. En dus logischerwijs te zien in het Museum Rotterdam. Beeld: Joop de Jong/Museon Den Haag
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.