Terug

Volg Hart van Nederland

Uitvaartbranche maakt zich zorgen: regels nodig voor overledene als hologram op uitvaart

nieuws

3 juni 2023, 19:28

Bij je eigen uitvaart je laatste woorden uitspreken via een hologram. Er zijn steeds meer mogelijkheden door kunstmatige intelligentie. Maar wil iedereen dat wel? De uitvaartbranche BGNU adviseert om het in je testament vast te leggen als je geen digitale 'comeback' wil maken, meldt het AD.

De vraag rijst of iedereen zin heeft om na zijn dood nog één keer terug te komen als chatbot of hologram. "Ik denk dat er in ieder geval regels moeten komen die de rechten regelen", zegt de directeur van de uitvaartbranche, Brigitte Wieman. "Want wie mag nu bepalen of gegevens, berichten en beeldmateriaal van een persoon na zijn overlijden door AI worden gebruikt? Daar moet echt een onderzoek naar komen."

Engelse uitvaart

Het onmogelijke lijkt dus nu mogelijk te zijn. Vorig jaar 'sprak' een familie al met een digitale kloon van hun overleden oma. De vrouw hield tijdens haar eigen uitvaart een toespraak en beantwoordde diverse vragen. Bovendien gaf ze op aanvraag anekdotes over haar leven waar sommige familieleden nog nooit iets over hadden gehoord.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.