
nieuws
20 dec 2023, 06:52
Nog vijf dagen en dan is het alweer Kerstmis. En daar hoort natuurlijk lekker eten bij. Geen zin om zelf te koken? Dan zou je naar je favoriete restaurant kunnen gaan. Tenminste, als die open is. Uit een peiling van Koninklijke Horeca Nederland blijkt volgens De Telegraaf dat steeds meer restaurants hun deuren gesloten houden.
In de zaken die wel open zijn, is geen tafeltje meer te krijgen, signaleert de branchevereniging.
Vergeet de kalkoen tijdens de feestdagen. Vanaf nu is de kraai, een van Nederlands bekendste vogels, een heuse delicatesse:

Bijna 40 procent van de horecaondernemers zegt thuis te blijven met Kerstmis, blijkt uit de peiling. De voornaamste reden: het kost ze te veel geld en het levert ze te weinig op.
Voorzitter Marijke Vuik van Koninklijke Horeca Nederland noemt de situatie tekenend. "Horecabedrijven hebben te maken met stijgende kosten, maar die durven ondernemers lang niet altijd door te rekenen. Ze zijn bang dat gasten weglopen. Dat speelt het hele jaar al, het kerstmenu maakt het extra zichtbaar. Dan willen zaken iets speciaals doen, maar het kan eigenlijk niet uit kostenoverwegingen."
Een andere reden dat veel zaken dichtgaan is dat restauranthouders hun personeel vrij willen geven. Op het platteland speelt daarnaast mogelijk mee dat ondernemers niet genoeg personeel kunnen vinden, zelfs niet als ze een toeslag krijgen van 50 procent.
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.