Terug

Volg Hart van Nederland

Twaalf aardbevingsslachtoffers mee op eerste Defensievluchten

Twaalf aardbevingsslachtoffers mee op eerste Defensievluchten

nieuws

12 feb 2023, 13:25

Op de eerste twee vluchten van een Nederlands defensievliegtuig zijn in totaal twaalf mensen meegenomen die gewond zijn geraakt door de aardbeving in Turkije. Het ministerie van Defensie meldt dat met hen ook 69 familieleden meevlogen. De gewonden zijn overbracht naar ziekenhuizen in badplaats Antalya en hoofdstad Ankara.

Het C-130 Hercules transportvliegtuig vliegt de komende twee weken nog om slachtoffers uit het rampgebied te halen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het toestel is aangepast zodat het geschikt is voor medische vluchten. Aan boord zijn twee artsen en zes verpleegkundigen. Er is plaats voor maximaal zeventig personen.

Brandstoftekort

Commandant van het detachement, luitenant-kolonel Maurice Schonk, vindt het een mooi resultaat. "De hulp wordt zeer gewaardeerd door de bevolking."

In de regio wordt gewaarschuwd voor brandstoftekorten maar daar zal het vliegtuig geen last van hebben, zei een defensiewoordvoerder eerder. "Alleen in het rampgebied is een tekort aan brandstof. Reguliere vliegvelden in Turkije hebben geen brandstoftekort."

Twaalf mensen en een hond

In het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië zijn al meer dan 28.000 doden gemeld. Waarschijnlijk loopt dat aantal nog veel verder op. De Verenigde Naties verwachten dat het aantal dodelijke slachtoffers zal oplopen tot meer dan 50.000.

Nederlandse hulpverleners hebben deze week twaalf mensen en een hond gered. Vrijdag wist het team nog een 8-jarige jongen levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen.

Nederlands reddingsteam haalt na 106 uur jongen (8) onder het puin vandaan
0:27
Nederlands reddingsteam haalt na 106 uur jongen (8) onder het puin vandaan

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.