Terug

Volg Hart van Nederland

Tranen vloeien bij brandweer om Oekraïne, korps stuurt wagens na noodoproep

Tranen vloeien bij brandweer om Oekraïne, korps stuurt wagens na noodoproep

nieuws

30 apr 2022, 20:27

Afgelopen week stuurde het brandweercentrum in Kiev een noodoproep in Nederland dat er een tekort is aan brandweervoertuigen. Brandweercommandant Jan Ten Berge besloot samen met zijn collega's in actie te komen en reizen maandag met verschillende brandweervoertuigen richting Oekraïne.

Tijdens de oorlog zijn er meer dan honderd brandweervoertuigen verwoest. "De mensen hebben niet veel meer. Ook geen brandweermateriaal. Het minst wat wij kunnen doen is helpen," vertelt Jan ten Berge, brandweercommandant in IJsselmuiden. Mede door de regionale brandweer en bedrijven hebben ze in totaal zeven voertuigen bij elkaar kunnen sprokkelen voor de brandweer in Oekraïne.

Brandweermateriaal

Dit is niet de eerste actie die de brandweermannen hebben opgezet. "De eerste actie was voor brandweermateriaal. Toen zijn er een viertal trailers naar Oekraïne gestuurd." Maar brandweervoertuigen zijn door de oorlog ook hard nodig. "Die raken defect door scherven van bombardementen."

De brandweermannen hebben overal aan gedacht. Er zit een motorspuitaanhanger zodat de Oekraïense brandweermannen de pomp achter een bus kunnen monteren. Maar ook veel blusmateriaal zoals slangen, blokken ter ondersteuning en gereedschap.

Jan raakt geëmotioneerd als hij vertelt over de impact van de oorlog in Oekraïne op hem. "Als je ziet dat mensen daar op slippers lopen en voor de rest niet meer zoveel hebben. Dat doet mij wel wat." Hij hoopt met deze bijdrage de mensen daar te kunnen helpen. "Het is belangrijk dat de voertuigen op plekken komen waar dat het hardst nodig is."

1700 kilometer

Een deel van de brandweervoertuigen gaan naar Kiev. Maandag vertrekken de brandweer richting Oekraïne met de gedoneerde voertuigen en leggen ze een reis van 1700 kilometer af.

"We rijden naar Boedapest waar we zullen overnachten. Dinsdag dragen we de voertuigen over in Oekraïne. We moeten een klein stukje het land in," vertelt Simon Doorn, chauffeur manschap bij de brandweer. De brandweermannen vliegen vervolgens vanuit Hongarije weer terug naar Nederland.

Gezonde spanning

Onder de brandweermannen heerst gezonde spanning over hun reis naar Oekraïne. "Met alle support om ons heen en steun moet het goedkomen," vertelt Sander. Dat ze worden gesteund is ook te zien aan de opkomst van familieleden en vrienden tijdens de voorbereidingen.

Janine Palland is trots op haar man Dirk, die ook gaat. "Hij redt zich wel. Ik hoop dat ze veilig thuiskomen. Daar bidden we voor." Haar dochter is ook net zo trots op haar vader. "Het is niet in woorden te beschrijven," vertelt de jonge Jessie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.