Terug

Volg Hart van Nederland

Toeristen helpen met opruimen aangespoeld plastic op Terschelling

nieuws

3 jan 2019, 14:58

Niet alleen inwoners, maar ook toeristen helpen het strand van Terschelling op te ruimen. Een deel van de inhoud van de over boord geslagen containers spoelt aan op het Waddeneiland en zorgt voor een enorme puinhoop. Op het strand spoelen auto-onderdelen, speelgoed en flatscreen-tv's aan, maar ook heel veel plastic, zoals verpakkingen en piepschuim. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich om het strand en de zee ontfermen. Zo ook vader Peter en dochter Floor. Zij zijn een paar dagen op Terschelling, maar helpen liever het milieu dan dat ze binnen zitten met een warme chocolademelk.

Kleine ramp

"Ik had gehoopt op een leuke najaarsstorm en die is gekomen, hoewel niemand dit had verwacht", aldus vader Peter. "Het is echt wel een kleine ramp, dus wij dragen heel graag een klein steentje bij." Lees ook: Aangespoeld plastic drama voor dieren: 'Maag van zeehondjes vol met plastic' De spullen komen uit containers die van de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, waren gevallen. Drie containers kwamen op Vlieland terecht en vier op Terschelling. De gemeente Terschelling heeft gezegd dat de aangespoelde spullen waardeloos zijn geworden en daarom mogen worden meegenomen.

Extra vervuiling

Het overboord slaan van 270 containers woensdagochtend betekent een enorme extra vervuiling van de oceaan. Dat zegt oceaanonderzoeker Erik van Sebille, die verbonden is aan de Universiteit Utrecht en onderzoek doet naar oceaanstromingen. Hij onderzoekt ook hoe afval en plastic zich verspreiden over de wereldzeeën. Lees ook: Burgemeester Vlieland: 'Opruimen van strand door burger is lief' "De meeste containers zullen waarschijnlijk snel zinken, maar de spullen uit de containers die in plastic verpakt zitten, kunnen nog lang blijven drijven en komen uiteindelijk bij de zogenoemde plastic soep terecht", aldus Van Sebille. "Het is dan ook zaak de containers zo snel mogelijk te bergen, voordat ze zinken en doorroesten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.