nieuws
27 mei 2023, 11:56
Gevluchte tieners die verblijven in een hotel in Oosterhout, kampen met zelfmoordgedachten en verwondingen waar ze geen hulp voor krijgen, schrijft BN DeStem. Anonieme medewerkers beschrijven een zeer zorgwekkende situatie waarbij collega's eten gebruiken als machtsmiddel en niet omkijken naar wonden en ontstekingen.
In het GR8 Hotel in het Brabantse Oosterhout wonen zestig jongens tussen de 14 en 18 jaar, zonder ouders. Ze komen uit landen als Syrië, Eritrea en Soedan, waar ze hun leven niet zeker zijn. Maar ook in Nederland zijn ze lang niet altijd veilig, schrijft de krant.
Snijwonden, uitgedrukte sigarettenpeuken in iemand zijn nek en wekenlang rondlopen met een oorontsteking. Het is slechts een kleine greep uit de verhalen van bewoners en medewerkers van de noodopvang. "Ik schat dat nog niet de helft van de incidenten wordt gerapporteerd", zegt een medewerker tegen de krant.
Uit het onderzoek blijkt dat het opvallend vaak Arabische jongeren zijn die een voorkeursbehandeling krijgen. Dat zou komen doordat een groep Arabisch sprekende medewerkers de dienst uitmaakt.
"Het is alsof ze mensen op straat aanspreken met de vraag 'spreek je een woordje Arabisch?' Nou, dan zijn ze aangenomen. Ze halen elkaar allemaal binnen. Allemaal dezelfde soort types, allemaal uit op het geld. Of ze nu relevante ervaring hebben of niet", laat een betrokkene weten aan BN DeStem. Met het werk in de opvang blijk je al snel 8800 euro bruto per maand verdienen.
De situatie zou zo ernstig zijn dat meerdere medewerkers psychische klachten hebben gekregen. "Ik heb een trauma overgehouden aan de machteloosheid die ik had in deze noodopvang", zegt een klokkenluider. "Ik heb nog steeds last van het onveilige gevoel dat ik daar heb gekregen en het onrecht dat de jongeren wordt aangedaan." En: "Het knaagt dat je niks kunt betekenen voor de jongeren. Ik kan simpelweg niet verkroppen dat dit het is. Dat dit gewoon kan in Nederland."
Het COA laat BN DeStem weten dat zij de verhalen kennen en daarom een intern onderzoek hebben ingesteld. Hieruit zou zijn gekomen dat de beschuldigen niet konden worden vastgesteld. "Daarom is besloten hierover verder niet naar buiten te treden en evenmin contact te leggen met de gemeente. De rapportage is gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd", meldt de organisatie. De hele reactie lees je hier.
Beeld: Google Street View
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.