Terug

Volg Hart van Nederland

Thijs H. krijgt in hoger beroep 22 jaar cel en tbs voor drie moorden, gaat in cassatie

Thijs H. krijgt in hoger beroep 22 jaar cel en tbs voor drie moorden, gaat in cassatie

nieuws

17 mrt 2022, 12:58

Thijs H. is in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van drie mensen. Dit heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdagmiddag bepaald. Het hof in Den Bosch acht H. verminderd toerekeningsvatbaar als gevolg van een psychische stoornis. H. gaat in cassatie bij de Hoge Raad.

H. was niet bij de uitspraak aanwezig. Het Openbaar Ministerie had vorige maand bij het hof een celstraf van dertig jaar en tbs met dwang geëist tegen de drievoudig moordverdachte uit Brunssum. Zijn advocaten hebben gepleit voor alleen een gedwongen tbs-behandeling zonder celstraf.

Psychose

H. heeft bekend dat hij op 4 mei 2019 in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man.

H., die in Den Haag studeerde, vocht in hoger beroep de gevangenisstraf van achttien jaar aan die de rechtbank in Maastricht hem oplegde, naast tbs met dwangverpleging. Zijn advocaten vinden celstraf onterecht omdat H. in hun visie volledig ontoerekeningsvatbaar was. Volgens de verdediging verkeerde H. in een psychose door schizofrenie toen hij de moorden pleegde.

Toerekeningsvatbaar

Na de uitspraak heeft H., samen met zijn advocaten, besloten om in cassatie te gaan. Zijn advocaten zeggen dat ze hier meerdere redenen voor hebben. Zo zegt zijn advocaat Job Knoester dat ze niet snappen dat het hof afwijkt van de adviezen van deskundigen.

"Ze hebben wel gezegd dat ze aannemen dat er een stoornis is", aldus Knoester. "Ze benoemden niet welke. Vervolgens zeggen ze dat die stoornis maar ten dele het gedrag van de verdachte heeft beïnvloed. Terwijl de deskundigen die er iets over konden zeggen, menen dat het volledig zijn gedragingen heeft beïnvloed. Daar wijkt het hof van af."

Bovenstaande video was eerder te zien in Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.