Terug

Volg Hart van Nederland

Tekort aan vaklui opgelost? 'Ik voer liever uit dan dat theoretische gebeuren'

nieuws

15 mei 2023, 21:48

Nog altijd is er een groot tekort aan vakmensen zoals verpleegkundigen, elektromonteurs en timmermannen. Maar er is een lichtpuntje. Navraag van Hart van Nederland wijst uit dat er meer studenten aankomen die carrière willen maken binnen de zorg en techniek- en bouwsector.

Leerlingen kiezen nog altijd steeds minder vaak voor een mbo-opleiding, maar opvallend is wel dat met name de mbo-opleidingen in de techniek en de bouw in de lift zitten. Dit blijkt uit een steekproef van de MBO Raad bij scholen. De opleiding timmerman springt eruit met bij sommige scholen een plus veertig procent meer aanmeldingen.

Bouwsector

De bouwsector kan dus hoogstwaarschijnlijk op korte termijn een hoop nieuwe timmermannen verwelkomen. Zo is het opeens drukker in de schoolbanken van de Bouw Academie in Waddinxveen. De 20-jarige Robin den Hollander is hier in opleiding als timmerman en kan niet wachten om zijn eigen bedrijf te beginnen. Hoewel hij eerder een architectenopleiding volgde, koos hij ervoor om meer met zijn handen te werken. "Ik voer liever uit dan dat theoretische gebeuren", legt hij uit.

De student is eigenlijk verbaasd dat vakopleidingen nu pas populairder worden en vind het zonde dat niet meer jongeren kiezen voor de sector. Hij is in ieder geval ervan overtuigd de goede keuze te hebben gemaakt: "Je denkt dat je lekker kan verdienen als je dokter bent, maar dat kan hier ook. Het is zo'n mooi vak om te leren. Ik raad het iedereen aan", aldus de enthousiaste student.

Opleidingen tot timmerman zijn booming:

Vakmensen komen eraan!
1:27
Vakmensen komen eraan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.