Terug

Volg Hart van Nederland

Tawab ging van huis naar garage, en dreigt nu dakloos te worden met zijn gezin

Tawab ging van huis naar garage, en dreigt nu dakloos te worden met zijn gezin

nieuws

31 aug 2022, 09:02

Tawab heeft nog een maand om een woning te vinden voor hem en zijn gezin in Amsterdam, anders zijn ze dakloos.

Hij vluchtte in 2001 uit Afghanistan en kreeg in 2017 een verblijfsvergunning. Toch blijkt het een onmogelijke opgave om aan een woning te komen. De afgelopen twee jaar waren al geen ideale situatie, hij woonde met zijn gezin in een garage. Nu deze verbouwd gaat worden, dreigt hij op straat te komen staan. Zijn vrienden en collega's zijn voor hem een crowdfunding gestart.

Moe en angstig

Urgentie voor een woning krijgt Tawab niet, omdat zijn vrouw nog geen vier jaar in Nederland woont. Dit is pas in december het geval. Nog drie maanden wachten in de garage kan het gezin niet, ze moeten die namelijk per 1 oktober verlaten.

"Ik voel mijzelf moe en angstig", vertelt een uitgeputte Tawab aan Hart van Nederland. "Ik word niet gezien als vluchteling en daarom kom ik niet in aanmerking voor voorrangsregeling bij het vinden van een woning. Het vinden van woonruimte zie ik dan ook somber in. Ik hoop dat er uiteindelijk licht in mijn leven komt en dat mijn kinderen niet hetzelfde hoeven mee te maken."

"Het is een hele schrijnende situatie", vertelt Geert de Natris, goede vriend van Tawab. In 2001 is Tawab naar Nederland gekomen en zag ik hem rondlopen op de Reguliersdwarsstraat op zoek naar werk. De Natris heeft een restaurant en liet hem in de spoelkeuken werken, uiteindelijk ontstond er een hechte vriendschap tussen de twee.

'Alsof alles mis gaat'

"Ik ken zijn hele levensverhaal, hoe hij heeft gestreden om hier te komen, hoe hij rond moest zwerven, en nu hoe hard hij werkt". Tawab onderhoudt het groen in de Reguliersdwarsstraat. "Hij doet zijn best, maar het lijkt alsof alles mis gaat bij hem, want nu komt hij over een maand op straat te staan", vertelt De Natris.

"Hij schaamt zich heel erg voor zijn situatie. Je ziet dat hij zoveel spanning heeft, die jongen is helemaal de hoop en het perspectief kwijt." Geert wil hem en zijn gezin helpen en is een crowdfunding gestart. "Hopelijk kunnen we met het geld een woning in de vrije sector voor hem vinden, in ieder geval zodat hij niet op straat hoeft te leven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.