Terug

Volg Hart van Nederland

Tata Steel schrapt achthonderd banen in IJmuiden

nieuws

13 nov 2023, 14:33

Tata Steel schrapt achthonderd banen in zijn staalfabriek in IJmuiden, meldt het bedrijf. De staalmarkt heeft het volgens Tata Steel al enige tijd zwaar en om ook in de toekomst concurrerend en winstgevend te blijven, wil de staalproducent de personeelskosten verder verlagen. De ontslagronde zou ook belangrijk zijn voor de verduurzaming van het bedrijf

In totaal werken 11.500 mensen voor Tata Steel in Nederland. In de fabriek in IJmuiden werken 9200 mensen. Het bedrijf verwacht ongeveer vijfhonderd van zijn eigen medewerkers te ontslaan, vooral mensen met management-, staf- en ondersteunende functies. De andere driehonderd banen die verdwijnen zijn die van inhuurkrachten.

Onbegrip

Medewerkers van Tata Steel en de vakbonden zijn verbaasd en vol onbegrip over het plan. De centrale ondernemingsraad en CNV Vakmensen vinden het niet kunnen dat werknemers moeten opdraaien voor het volgens hen slechte beleid van de afgelopen jaren. 

De FNV zegt bezorgd te zijn over het verdwijnen van de banen. Net als de ondernemingsraad wijst de vakbond op een tot 2026 durende garantie op het gebied van werkzekerheid. Bij CNV leven nog veel vragen. "Wat en met wie gaan we het anders doen? Wij gaan eerst nog eens goed met Tata Steel in gesprek om antwoord op onze vragen te krijgen. Pas daarna zullen we eventueel spreken over een sociaal plan", zegt vakbondsbestuurder Marten Jukema.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.