Terug

Volg Hart van Nederland

Vrees voor verdwijnen buurtsuper in grensstreek: lage Duitse prijzen en verbod op tabaksverkoop funest

nieuws

13 feb 2023, 23:38

Grenssupermarkten in Nederland vinden het steeds lastiger om te concurreren met Duitse winkels. De A-merken zijn in Duitsland een stuk goedkoper en bovendien komt er in 2024 ook nog een verbod op het verkopen van tabak bij. Hierdoor wordt het voor Nederlandse buurtsupers in de grensstreek een steeds grotere uitdaging om het hoofd boven water te houden.

Dit merkt ook Coop-ondernemer Willie van den Berg. Zijn winkel zit in het Gelderse dorp Babberich dat grenst aan Duitsland. "Ik verkoop een stuk minder wasmiddel dan vroeger. Ik mag wel bijna zeggen dat het naar het niveau van een à twee jaar geleden is gedaald", aldus Van den Berg. Volgens de winkelier zijn vooral de A-merken wasmiddelen en verzorgingsartikelen van drogisterijen stukken goedkoper bij de oosterburen, waardoor grensbewoners dus graag snel even de oversteek maken voor een goedkope(re) boodschap.

De kop kosten

En daar komt dus nog meer pech bij kijken. De Nederlandse regering vanaf 1 juli 2024 de verkoop van tabak in supermarkten gaan verbieden. Dit zal volgens Willie zijn supermarkt de kop gaan kosten: "Dat gaat voor ons waarschijnlijk betekenen dat wij 30 à 40 procent omzetverlies gaan lijden. Niet dat wij zoveel tabak verkopen maar als een consument naar een speciaalzaak gaat en er zit een grote supermarkt naast, waarom zou die niet dáár binnen stappen en daar hun weekboodschappen doen?"

Het verdwijnen van de supermarkt zal veel betekenen voor het Gelderse dorp: "En niet alleen voor de oudere mensen. Wij ondersteunen bijvoorbeeld de fanfare, de Harmonie, de voetbalclub en andere kleine verenigingen. Op dit moment zijn wij nog de enige winkel hier in Babberich." Volgens Willie zal de leefbaarheid van kleine kernen in Nederland enorm onder druk staan als daar de supermarkten weggaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.