Terug

Volg Hart van Nederland

COC plaatst struikelstenen voor homoseksuele en lesbische oorlogsslachtoffers

COC plaatst struikelstenen voor homoseksuele en lesbische oorlogsslachtoffers

nieuws

3 aug 2021, 08:30

COC Nederland plaatst dinsdag vier zogeheten Stolpersteine in Amsterdam ter nagedachtenis aan homoseksuele en lesbische slachtoffers van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog. Later dit jaar worden er nog vijf 'struikelstenen' geplaatst.

Stolpersteine zijn messing steentjes met daarop de naam en overlijdensdatum van slachtoffers van het bewind onder leiding van Adolf Hitler, in en rond de Tweede Wereldoorlog. De eerste struikelsteen in Nederland werd in 2007 gelegd, inmiddels liggen er verspreid door het hele land al ongeveer 8.500 van zulke steentjes.

Het COC werd in 1946 opgericht door homoseksuele verzetsmensen die de oorlog hadden overleefd. Homoseksuelen werden in de oorlog door de nazi's opgepakt en afgevoerd naar vernietigingskampen. De oprichters van het COC wilden zich na de oorlog ontdoen van elke vorm van onderdrukking.

Gefusilleerd of naar vernietigingskamp

Voor het eerst krijgen openlijk homoseksuele en lesbische mensen uit de oorlogstijd nu eigen gedenksteentjes, aldus het COC. In de Rombout Hogerbeetsstraat wordt een steen gelegd voor Karel Pekelharing (1909-1944). Hij was dichter en balletdanser en werd gefusilleerd na de overval op het Huis van Bewaring aan de Amsterdamse Weteringschans.

Mina Sluyter (1916-1942) kwam in Auschwitz om het leven nadat ze was opgepakt omdat ze een Arische vrouw zou hebben bezocht met wie ze een relatie had. Het COC plaatst een steen voor haar huis aan de Kerkstraat.

Samuel Hoepelman (1896-1943) was volgens de bezetters een gevaarlijke homoseksueel, omdat hij meerdere keren 'tegennatuurlijke ontucht' zou hebben bedreven. Hij stierf in vernietigingskamp Sobibor. Ook voor beeldend kunstenaar en schrijver Willem Arondéus (1894-1943) komt een Stolpersteine. Arondéus zat in het verzet en werd in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

'Stilstaan bij duistere oorlogsjaren'

"Tijdens Pride vieren we dat je in Nederland in vrijheid jezelf kan zijn. Aan de vooravond daarvan willen we stilstaan bij de duistere oorlogsjaren, van waaruit het COC is voortgekomen", legt COC-voorzitster Astrid Oosenbrug het neerleggen van de nieuwe struikelstenen uit.

Volgens haar wordt hiermee "een eerbetoon" gebracht "aan de mensen die destijds werden vermoord om wat ze deden en wie ze waren: Joods, verzetsstrijder en lesbisch of homoseksueel". Het COC bestaat in december 75 jaar en is daarmee de oudste nog bestaande lhbti-organisatie ter wereld.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.