nieuws
9 mrt 2023, 19:29
Kringloopwinkels en voedselbanken verwachten meer klanten als de armoede oploopt zoals het Centraal Planbureau (CPB) donderdag voorspelde. Twee hulpinstanties in de grote steden Utrecht en Den Haag zagen door de hoge prijzen voor boodschappen en energie al meer toeloop, maar gaan uit van nog meer klanten als steunmaatregelen wegvallen, zeggen ze in een rondgang van het ANP.
Volgens het CPB zullen in 2024 bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens vallen als een aantal tijdelijke maatregelen aflopen, zoals de hogere zorgtoeslag en de energietoeslag.
Voedselbank Utrecht, dat momenteel zo'n 700 gezinnen (bijna 2000 personen) helpt, verwacht dat meer mensen de voedselbank nodig zullen hebben, zegt algemeen coördinator Ingrid Verkerk. "Het kan bijna niet anders dan dat mensen dat hard gaan voelen. Intussen wordt ook alles weer veel duurder, zoals de boodschappen."
Koepelorganisatie Voedselbanken Nederland signaleerde onlangs nog een stabilisering van het aantal mensen dat de instantie nodig heeft. Bij een plotselinge toeloop voorziet Verkerk twee mogelijke problemen, zoals het aantal beschikbare producten en tijd en ruimte om die uit te delen. "Bij een buurtcentrum zitten we vast aan een beperkte ruimte en uitgiftetijd. Bij grote groei komen we daar klem te zitten." In Utrecht kunnen mensen momenteel op acht locaties terecht en zijn er elf uitgiftemomenten per week.
De Haagse kringloopketen Schroeder, dat zes vestigingen heeft met in vijf daarvan ook buurthuizen, constateert een stijging van het aantal klanten dat koopt en spullen brengt. Ook komen meer mensen die nog nooit in een kringloopwinkel zijn geweest, zegt operationeel manager Marcel Marskamp. "Dan zijn mensen verbaasd over de prijzen." Mensen komen ook vanwege duurzaamheid, zegt hij.
Schroeder werkt ook met de gemeente Den Haag samen om gezinnen te helpen energie en zo kosten te besparen. "Er is nooit een tekort aan adressen waar we langsgaan. Daar komen we meer armoede dan vroeger tegen, een zorgwekkend signaal."
Het CPB waarschuwde dat ook meer kinderen in armoede zullen opgroeien. "Mensen lijken speelgoed nieuw te kopen", zegt Marskamp. "Voor zichzelf kopen ouders dan huishoudelijke spullen en kleding bij de kringloop." Ook zijn buggy's en autostoeltjes "altijd in trek" bij de kringloop, zegt hij. Voor de toekomst schat Marskamp een eventueel gebrek aan witgoed zoals wasmachines in. "Als het van een bepaalde kwaliteit is, is het ook snel weg."
Bij de voedselbank zagen ze de stijging vorig jaar al aankomen. Zij spraken eerder uit in 2023 een stijging van 40 procent te verwachten. "Het is drukker dan ooit, iedereen loopt op zijn tandvlees", zei Helma Beker van voedselbank Rotterdam in oktober al tegen Hart van Nederland.
Hart van Nederland/ANP
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.