nieuws
23 feb 2023, 20:54
Steeds meer Nederlanders gaan motorrijden. Sinds 2020 zijn er 50.000 motoren verkocht in ons land. Branchevereniging BOVAG verwacht dat we in de volgende maand de 800.000ste motorregistratie in ons land kunnen noteren. Opvallend is dat ook steeds meer vrouwen kiezen voor een motor.
"In totaal hebben we ongeveer anderhalf miljoen motorrijders in Nederland", zegt Maarten Mastop, branchemanager van de BOVAG. Volgens hem is het aantal vrouwen nu ongeveer 20 procent. "In de laatste jaren is er twaalf procent meer vrouwen gaan motorrijden. Het blijft gissen waarom, maar in coronatijd zijn alle vormen van recreatie toegenomen, zo ook motorrijden. Het is leuk dat meer mensen ontdekken hoe leuk motorrijden is."
De interesse in motoren is tijdens de coronapandemie flink toegenomen. Tussen eind 2014 en begin 2020 steeg het aantal motorfietsen in Nederland met 33.000 tot een totaal van 747.000. Vorig jaar werden er ruim 15.000 motoren verkocht en dat is volgens branchevereniging BOVAG het hoogste aantal sinds 2008.
Al is niet overal in Nederland de interesse voor motorrijden even groot. Van de Nederlandse bevolking is 8,6 procent in het bezit van een motorrijbewijs. Drenthe heeft het hoogste percentage motorrijbewijzen: 11,6. Daarna volgt Zeeland met 10,5 procent. In Zuid-Holland (6,9 procent) en Utrecht (7,7 procent) is het percentage mensen met een motorrijbewijs het laagst.
Linda van Achteren was donderdag een van de bezoekers van de motorbeurs in Utrecht. Daar had ze haar eerste motorrijles. "Het is gaaf dat meer vrouwen op de motor stappen. Waarom niet", vraagt zij zich hardop af. "Het wordt tijd dat het ook een vrouwenhobby wordt. Dan kun je lekker met je partner toeren. Motorrijden zelf is minder ingewikkeld dan ik dacht. De les hier is rustig en ze lopen met je mee. Ze trekken mensen zo wel over de streep."
Tessa Deurloo, onderdeel van de groep motormeiden, ziet de toename ook en vindt het fantastisch dat er steeds meer vrouwen gaan motorrijden. "Ik denk dat ze het al lang op hun bucketlist hebben staan en het nu gaan doen", legt Deurloo uit. "Ik denk ook dat veel meiden dachten dat het een mannending was. Als je het meer om je heen ziet inspireert het ook meer om het zelf te gaan doen."
Het beeld van vrouwen op motoren is ook veranderd, zegt Deurloo. "Kleding op de motor vinden we wel belangrijk, we blijven wel vrouwen. Er is nu meer keuze voor gekomen. Het is meer aangepast op de vrouwelijke rijder, het is niet alleen maar roze. Ik denk dat er alleen maar meer vrouwen gaan motorrijden in de aankomende tien jaar."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.