Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer ongelovigen in Nederland, maar in deze kerk gaat het wél goed

nieuws

24 mrt 2022, 20:19

Nog nooit waren er zoveel Nederlanders die niet geloven in een hogere macht of god. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er nu meer atheïsten en agnosten dan kerk- of moskeegangers. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Toch zijn er kerken waar het wel goed gaat en waar de banken zo nu en dan nog wel goed gevuld zijn.

De Basiliek van de Heilige Nicolaas midden in het centrum van Amsterdam is een goed voorbeeld hoe zij de leegloop aanpakken en met enig succes de kerkganger aan zich weet te binden. Zij noemen zich een 'toekomstgerichte kerkgemeenschap'.

Pastoor Eric Fennis ziet ook nu nog steeds meer mensen naar zijn kerk komen. "Met name jonge mensen, die toch op een of andere manier een plek zoeken om spiritueel gevoed te worden. Vaak is het in de hectiek van het leven heerlijk als je even een kerk in kunt lopen, op een bank gaat zitten en even stil kunt zijn. Dat is om het populair te zeggen een succesformule in deze kerk."

De oorlog in Oekraïne zorgt ook voor meer bezoek, omdat mensen het lastig vinden om hiermee om te gaan. Ze steken kaarsjes op en hopen op een goede afloop. Toos van Dulik is een van de mensen die donderdag de rust van de kerk hebben opgezocht. Ook zij is met haar gedachten bij Oekraïne. "Dan is dit toch een heel fijne plek om gewoon even na te denken. En toch ook om te bidden."

Met de tijd mee

Vrijwilligerscoördinator Gemma Crijns vertelt: "We hebben elke dag een mis die we live streamen maar er komen steeds meer bezoekers naar de kerk." Ook heeft de kerk tijdens de coronacrisis altijd de deuren opengezet, behalve de eerste week van de eerste lockdown in het voorjaar van 2020. "Toen moesten we verplicht dicht", vertelt Crijns verder. "Tijdens de lockdowns zag je dat mensen steun bij de kerk zochten. Anderen zagen het als een loopje, want voor de rest kon je toch niets."

Sinds kort melden zich veel jonge vrijwilligers, vertelt Crijns. "We zijn natuurlijk een studentenstad en dat merk je ook onder onze leden. Ook hebben we iedere zaterdag een zangevenement, waarbij je kan luisteren naar de mooiste koren en liederen. We proberen op allerlei manieren mensen te verbinden aan onze kerk en we gaan ook met onze tijd mee. Zo vind ik het heel belangrijk dat we strijden voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen."

Ze ziet de toekomst dan ook positief in. "Het verhaal dat wij vertellen, ik denk dat dat blijft bestaan. Het is namelijk te mooi om te verdwijnen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.