nieuws
3 sep 2022, 11:38
Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven gaan gebukt onder de hoge energieprijzen. Naar verwachting zullen steeds meer bedrijven, klein en groot omvallen, in elke branche. Aluminiumproducent Aldel in Delfzijl heeft zijn productie al stilgelegd. Ook zwembaden, sauna's en andere bedrijven gooien hun deuren eerder dicht. Maar ook kleine bedrijven en eenmanszaken hebben het zwaar.
De energieprijzen zorgen voor enorm veel zorgen bij veel bedrijven. Het probleem is zelfs zo groot dat een aluminiumproducent in Delfzijl noodgedwongen moet stoppen. "De prijs voor ons product is wereldwijd hetzelfde, maar daarvoor kunnen wij niet meer produceren", legt David Eisma, operationeel directeur bij het bedrijf, uit.
Het nieuws komt ook hard aan bij het personeel van het bedrijf. Een groot deel komt op straat te staan. "Ze worden eigenlijk dubbel geraakt, want ze hebben geen werk meer, maar zitten zelf ook met de enorm gestegen kosten."
Maar ook in de wellnessbranche lopen de stookkosten op tot voorbij het kookpunt. Zelfs ondernemers die het langst meedraaien in de markt, hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Zo ook Wim van Santvoort, directeur van Thermae Son. "De elektriciteitskosten zijn tien keer zo hoog geworden en ook de gasrekening blijft maar oplopen", begint Van Santvoort. "Om de rekening enigszins de baas te blijven, hebben wij eerder dit jaar ervoor gekozen om de zwembaden één graad minder te warm te verwarmen." Daarnaast gaan de sauna's een uur eerder dicht.
"Eigenlijk zouden wij de oplopende kosten moeten doorberekenen in de entreeprijzen. Maar dat is niet te doen. Veel mensen hebben last van de inflatie. Boodschappen worden duurder en ook hun eigen gas- en energierekening is historisch hoog. Bij ons komen ze juist om te ontspannen", aldus de directeur.
Ook andere ondernemers zien de prijzen de pan uit rijzen en vrezen voor de toekomst van hun bedrijf. Volgens bakker Allard Jacobs uit Drunen moet er snel iets gedaan worden aan de hoge kosten: "We zijn al dertig jaar een gezond bedrijf, maar ik ben bang dat we dit jaar in de rode cijfers zullen eindigen."
In al die jaren heeft Allard een flinke buffer op kunnen bouwen, "maar dit moet echt geen twee jaar gaan duren", benadrukt hij. De bakker heeft zijn prijzen het afgelopen jaar al twee keer moeten verhogen door de hoge grondstofprijzen, maar het doorberekenen van de torenhoge energiekosten aan klanten, is geen optie. "Dan wordt een brood zo duur dat mensen het niet meer kunnen betalen, of dat ze het bij de supermarkt gaan halen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.