Terug

Volg Hart van Nederland

Spanning bij middelbare scholieren op eerste dag examens: 'Ik hoop een 5,5 te halen'

nieuws

11 mei 2023, 10:56

Voor vele tienduizenden middelbare scholieren beginnen donderdag de centraal schriftelijke examens. In totaal doen dit jaar naar schatting 186.000 scholieren examen. Op het Christelijk College De Populier in Den Haag was het zweten geblazen: "Ja, de spanning is zeer heftig", laat een leerling aan Hart van Nederland weten.

Het is zover: de eerste leerlingen zijn donderdagochtend begonnen aan hun eindexamens. Er staan onder meer wiskunde, filosofie, scheikunde, Engels en Duits op programma. En dat is voor veel leerlingen best wel spannend: "Ik ben wel een beetje zenuwachtig, maar het is wel gezonde spanning", zegt een leerlinge die bijna begint aan het eindexamen Duits.

De zenuwen zaten er 's ochtends vroeg al flink in:

Spanning bij middelbare scholieren op eerste dag examens: 'Ik hoop een 5,5 te halen'
1:09
Spanning bij middelbare scholieren op eerste dag examens: 'Ik hoop een 5,5 te halen'

Om de druk wat te verlagen, kun je natuurlijk ook je verwachtingen een beetje bijstellen: "Ik hoop gewoon een 5,5 te halen", zegt een medescholier. Maar naast de verwachte zenuwen, heerst ook blijdschap: "Ik heb er eigenlijk ook wel weer zin in, want dan is het gewoon klaar en kan ik door", aldus een eindexamenkandidaat.

Versoepelingen

Dit is het eerste jaar sinds de coronapandemie dat er vrijwel geen aanpassingen aan de examens meer zijn. Afgelopen jaren waren er versoepelingen vanwege de impact van de pandemie op het onderwijs. Volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maken leerlingen zich zorgen omdat ze vanwege gemist onderwijs tijdens de eerdere coronajaren het gevoel hebben niet goed voorbereid te zijn.

Het LAKS opent donderdag ook meteen de eindexamenklachtenlijn voor de centrale examens. Scholieren die klachten hebben over hun toetsen kunnen daar terecht. Onderwijsminister Dennis Wiersma is donderdag bij de eerste middag dat scholieren over de centraal schriftelijke examens kunnen bellen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.