Terug

Volg Hart van Nederland

SP wil debat met Rutte om ontslag van helft werknemers VDL Nedcar

nieuws

5 juni 2023, 11:39

De SP wil een debat met premier Mark Rutte over de situatie bij autofabrikant VDL Nedcar. Dit als poging om de druk op te voeren op eigenaar VDL om te voldoen aan de eisen van de vakbonden voor een beter sociaal plan bij de autofabriek in Limburg. Dat maakte SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent bekend tijdens een actiebijeenkomst van de vakbonden in Holtum, vlakbij Nedcar.

Honderden stakers kwamen samen op de Markt in Holtum, waar ze toespraken hielden, waaronder een van FNV-voorzitter Tuur Elzinga. De vakbonden hebben voor maandag de zevende formele stakingsdag bij Nedcar aangekondigd. Later deze week volgt er nog een 24-uursstaking, de exacte dag blijft vooralsnog onbekend, volgens FNV-bestuurder Peter Reniers.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zegt via haar woordvoerder dat zij en Rutte VDL "actief" helpen om nieuwe klanten en opdrachten te vinden, om de werkgelegenheid en bedrijvigheid in de regio te behouden.

Beter sociaal plan

VDL maakte vorige week bekend dat hierdoor per 1 november al 1800 van de 3950 banen verloren gaan. De vakbonden eisen een beter sociaal plan, maar de onderhandelingen daarover zijn gestrand.

Elzinga noemde het "schandalig" dat VDL zijn werknemers naar zijn mening in de kou laat staan. Hij benadrukte dat VDL van BMW een flinke som geld heeft ontvangen om de sociale gevolgen van de aangekondigde massaontslagen op te vangen. Bij Nedcar worden MINI's voor BMW gebouwd, maar dat contract eindigt begin volgend jaar.

Een van de getroffen werknemers is de 58-jarige Harrie Maas. Een mogelijk ontslag voelt voor hem als een mokerslag:

Harrie voelt derde ontslag bij Nedcar als mokerslag: 'Ik eindig zonder werk op de bank'
2:04
Harrie voelt derde ontslag bij Nedcar als mokerslag: 'Ik eindig zonder werk op de bank'

'Liever geld verspillen dan aan eigen personeel te geven'

De ondernemingsraad (OR) heeft VDL nog één dag gegeven om inzage te geven in bepaalde documenten, waaronder informatie over een dividend van 300 miljoen euro en bedragen gerelateerd aan de mislukte deal met het Amerikaanse autobedrijf Rivian. Als VDL maandag niet voldoet aan dit verzoek, zal de OR dinsdag naar de Ondernemingskamer stappen, volgens OR-voorzitter Abdel Lahssaini.

Lahssaini gaf aan de houding van VDL in de onderhandelingen met de vakbonden niet te begrijpen. "Onze voorstellen lagen minder dan 20 miljoen euro uit elkaar," zei hij. "Als je dat vergelijkt met de 9 miljoen euro die elke stakingsdag hen kost, lijkt het erop dat VDL liever geld verspilt dan het aan het eigen personeel te geven."

Verder voegt Lahssaini toe dat de productieachterstand voor de zomer niet meer kan worden ingehaald. Ook maandag lag de productie bij Nedcar stil. VDL heeft eerder aangegeven geen uitspraken te willen doen over productieaantallen.

Hart van Nederland/ANP

Beeld: Track88

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.