Terug

Volg Hart van Nederland

SP en SGP willen winkels verplichten om contant geld te accepteren

SP en SGP willen winkels verplichten om contant geld te accepteren

nieuws

12 juni 2023, 16:10

Steeds meer plekken accepteren geen contant geld meer als betalingsmiddel. De SP en de SGP maken zich zorgen hierover en komen in actie. Ze stellen voor om winkels en supermarkten wettelijk te verplichten om muntgeld en bankbiljetten te accepteren.

Ongeveer 1,3 tot 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben volgens schattingen van De Nederlandsche Bank (DNB) contant geld nodig. Denk aan ouderen, migranten, laaggeletterden en mensen met een beperking. DNB verwacht dat over vijf jaar nog maar 6 op de 10 winkels contante betalingen accepteren, terwijl dat nu nog 9 op de 10 winkels zijn.

"Het is heel belangrijk dat kwetsbare groepen zo goed mogelijk mee kunnen doen in onze maatschappij", zeggen SP-Kamerlid Mahir Alkaya en SGP-collega Chris Stoffer in een gezamenlijk statement. "Je wilt niet dat mensen straks geen patatje of boek meer kunnen kopen omdat ze in het digitale betalingsverkeer niet goed kunnen meekomen."

Zijn we eigenlijk klaar om helemaal over te gaan naar een cashloze samenleving, waarin we nooit meer geld hoeven op te nemen? Bekijk het hier:

Is Nederland klaar voor een cashloze samenleving?
2:15
Is Nederland klaar voor een cashloze samenleving?

Afhankelijk

De politici wijzen ook op de risico's van het alleen afhankelijk zijn van elektronische betalingen. "Pas werkte de pinapparaten in onze supermarkt niet, toen heb ik contant geld geleend van mijn buurvrouw", vertelt Stoffer. "Sindsdien heb ik altijd wat op zak. Het is een belangrijke en betrouwbare back-up."

Alkaya voegt toe: "Niet alleen mensen die dagelijks contant geld gebruiken hebben baat bij de acceptatieplicht die wij voorstellen, maar de hele samenleving. Iedereen krijgt namelijk een terugvaloptie die altijd blijft functioneren, wat bovendien goed is voor de financiële stabiliteit."

De Kamerleden dienen hun gezamenlijke voorstel in tijdens de behandeling van het wetsvoorstel "plan van aanpak witwassen".

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.