nieuws
8 mrt 2017, 21:25
Kim Bron (31) uit Leeuwarden werkt als invalleerkracht op de Ichtusschool in het Friese Giekerk. Zij vervangt een kleuterjuf die met zwangerschapsverlof is. Tot de zomer heeft ze een baan, waar ze heel blij mee is want het zorgt voor zekerheid de komende weken, maar wat er daarna gaat gebeuren is onduidelijk. De Wet Werk en Zekerheid, in de volksmond de flexwet, is in het leven geroepen om meer mensen aan een vaste baan te helpen. Maar in het onderwijs werkt de wet volgens veel schoolleiders averechts. Als je namelijk als juf of meester zes keer invalt, dan moet er een vast contract aangeboden worden. En daar is volgens de bestuurder Jan Sijtsema van PCBO Tytsjerksteradiel geen geld voor. Bijna 70% van de basisscholen in Nederland heeft ‘last’ van de wet; een invaller vinden is voor hen problematisch. Het gaat om scholen met 'bijzondere onderwijs': christelijke- en katholieke scholen, of scholen met een andere ‘bijzondere’ toevoeging. De overige 30% zijn openbare basisscholen. Zij hebben veel minder problemen met de Wet Werk en Zekerheid, omdat de leraren die hier werken onder de ambtenaren-cao vallen, waarvoor andere regels gelden. De onzekerheid voor Kim of ze wel weer aan de slag kan na dit verlof is iets waar Kees Tol zich hard voor maakt in Den Haag. Daar spreekt hij met de minister die voor de wet verantwoordelijk is, namelijk Lodewijk Asscher (PvdA). Maar ook Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) zijn in gesprek gegaan met Kees.
http://www.kijk.nl/video/wgvvU7t200FF?autoplay=0 Lees hier de standpunten van de acht grootste politieke partijen over sociale zekerheid.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.