Terug

Volg Hart van Nederland

Schoolvak Duits in gevaar? Bijna iedereen heeft wat aan het vak gehad

nieuws

21 aug 2019, 19:21

Het vak Duits is in gevaar. Dat stelt het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Docenten zijn moeilijk te vinden en scholieren kiezen vaker een ander vak. Zonde, want bijna iedereen die Duits heeft gehad op school, geeft aan dat ze aan die lessen wat hebben gehad in hun leven. Nu de scholen weer beginnen merkt het DIA dat scholen vaker kiezen voor talen als Spaans, Chinees en Russisch. Engels is voor middelbare scholen een verplicht vak. Havo- en vwo-scholen moeten Frans en/of Duits geven, een van die talen kan worden ingewisseld voor een andere taal. Op het vmbo zijn Duits en Frans al niet meer verplicht.

Minder scholieren volgen Duits

De keuze van scholieren gaat steeds vaker naar een ander vak. In 1995 volgde 60 procent van het totaal aantal scholieren in het middelbaar onderwijs het vak Duits. Twintig jaar later, in 2015, was dat nog maar 41 procent. Door een tekort aan leraren Duits kiezen scholen er ook steeds vaker zelf voor om andere vakken te doceren. Maar liefst 71 procent mensen die Duits heeft gehad, zegt er later zeker iets aan gehad te hebben. Toch vindt maar 46 procent van de mensen dat het vak Duits verplicht zou moeten worden op school. Dat blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland onder meer dan 2500 Nederlanders.

Jongeren zien nut Duits minder

Opvallend is dat jongeren onder de dertig vaker aangeven niks te hebben gehad aan de lessen Duits. 38 procent van de jongeren heeft er niks aan gehad, tegenover 21 procent van de vijftigplussers. Manuela Keeris werd dit jaar uitgeroepen tot docent van het jaar. Ze doet er alles aan om haar vak weer 'sexy' te maken. "Veel spreken, veel vertellen hoe Duitsland er ook verder uitziet. Pas als je de mensen en cultuur een beetje kent en wat meer achtergrondinformatie hebt, dan ga je ook houden van de taal."

Spaans heeft de voorkeur

Als ze opnieuw een taal mochten kiezen om te leren, kiezen de meeste mensen (38 procent) voor Spaans. Duits staat op de tweede plaats met 33 procent. Frans blijkt behoorlijk impopulair, slechts 19 procent zou voor Frans kiezen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.