Terug

Volg Hart van Nederland

Schiphol: zondag nóg drukker, nóg krachtiger ingrijpen nodig

Schiphol: zondag nóg drukker, nóg krachtiger ingrijpen nodig

nieuws

30 apr 2022, 19:15

Schiphol schat in dat het zondag nog drukker wordt dan op zaterdag. Vandaar dat er van luchtvaartmaatschappijen nog ingrijpendere maatregelen worden gevraagd om de passagiersstroom terug te dringen en zo de werkdruk bij het personeel te verlichten.

Of dat gaat lukken is nog niet zeker en er vindt nog altijd overleg plaats met maatschappijen over het schrappen van vluchten.

Duizenden passagiers te veel

Voor zaterdag kwam Schiphol met het verzoek het aantal passagiers met 3500 naar beneden te brengen, zondag streeft de luchthaven naar 5800 minder passagiers. "We zijn er nog niet", erkent operationeel directeur Patricia Vitalis van Schiphol.

Daarbij geeft ze wel aan dat er van KLM niet meer annuleringen verlangd worden. De maatschappij kondigde al aan voor zaterdag en zondag 47 vluchten te schrappen.

Maar andere maatschappijen die normaal veel mensen laten overstappen op Schiphol kunnen dat voor deze ene keer wellicht op andere Europese luchthavens doen, stelt Vitalis. Net als zaterdag zullen er zondag ook enkele vluchten overgeheveld worden naar Rotterdam The Hague Airport. Dit betreft vooralsnog maar twee vluchten, een van Transavia en een van Corendon.

Security kan het niet aan

Volgens Vitalis gaat het Schiphol om de veiligheid van passagiers en personeel in de terminal. Het zijn zoveel mensen dat de security waar ze doorheen moeten het "helaas" niet aankan.

Zondag verwacht ze zo'n 70.000 vertrekkende passagiers die door de beveiligingspoortjes moeten, oftewel 10.000 meer dan op zaterdag. Als gekeken wordt naar alle binnenkomende en vertrekkende passagiers, dus inclusief overstappers, dan gaat het om aantallen van 190.000 en 170.000.

Uren wachten

"Het was vanochtend heel erg druk en er waren lange rijen bij de incheckbalies", vertelt Vitalis. "Mensen moesten soms wel twee uur in de rij staan om door de security te komen." Een blik op de vertrekborden leerde dat er ook vluchten waren vertraagd.

Medewerkers van Schiphol probeerden de reizigersstromen zoveel mogelijk in goede banen te leiden. En de brandweer deelde water uit aan wachtende reizigers. Zaterdag was aan het eind van de middag de ergste drukte wel voorbij.

Vitalis erkent dat de situatie "erg vervelend voor reizigers" is. Ze sluit niet uit dat het dit jaar vaker gaat gebeuren dat Schiphol maatschappijen vraagt vluchten te schrappen. Door de coronapandemie heeft de luchthaven erg veel last van grote personeelstekorten. Mensen raakten tijdens de pandemie hun baan kwijt omdat er bijna twee jaar lang minder werd gevlogen. Niet iedereen is teruggekeerd in zijn oude baan.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.