Terug

Volg Hart van Nederland

Schiphol waarschuwt voor nieuwe rijen, maar is nu beter voorbereid

nieuws

22 apr 2023, 07:54

De meivakantie gaat zaterdag van start, dus houdt Schiphol rekening met drukte op de luchthaven. Daarbij wordt ook rekening gehouden met wachtrijen, al zullen die niet zo lang zijn als vorig jaar. Toen stonden de rijen tot buiten de vertrekhal, waardoor sommige reizigers zelfs hun vlucht misten.

Om de drukte beheersbaar te houden, zet Schiphol meer beveiligers in. Ook wordt van reizigers gevraagd zich voor te bereiden, bijvoorbeeld op de beveiligingscontrole.

Schiphol verwacht gedurende de meivakantie gemiddeld 66.000 vertrekkende reizigers per dag te verwerken. Op piekdagen, zoals het eerste weekend van de vakantie, kan dat aantal oplopen tot ruim boven de 70.000. Vorig jaar vertrokken er nog gemiddeld 58.000 mensen per dag van de luchthaven. Voor de coronacrisis lag dat aantal op gemiddeld 72.000 per dag.

Zwarte zaterdag

Volgens een woordvoerder van Schiphol kunnen de wachttijden oplopen tot een half uur. Hij maakt daarbij de vergelijking met de zogeheten zwarte zaterdag, waarop files ontstaan op wegen naar vakantieoorden in het buitenland. "Ook voor de coronacrisis ontstonden rijen op Schiphol. Dat is onoverkomelijk op hele drukke dagen", aldus de zegsman.

Het enige verschil met de periode voor de coronacrisis, is dat Schiphol nu extra voorbereidingen heeft getroffen. Niet alleen door het inzetten van meer beveiligers, maar ook door reizigers te vragen zich voor te bereiden. Zo is de luchthaven een voorlichtingscampagne voor reizigers gestart.

Daarin wordt reizigers geadviseerd hun koffers op een slimme manier in te pakken en rekening te houden met hun kledingkeuze. Ook kunnen vertrekkende reizigers een tijdslot voor de beveiliging reserveren. Alles om de doorstroom op de luchthaven te verbeteren.

Handbagage

Reizigers die het meest kunnen profiteren, zijn volgens de woordvoerder mensen die met enkel handbagage binnen de Schengenzone reizen. Dat is het gebied bestaande uit 27 Europese landen die onderlinge paspoortcontrole hebben afgeschaft. "Als die reizigers online inchecken en een tijdslot boeken, kunnen zij na binnenkomst vrijwel direct doorlopen."

Een woordvoerder van Schiphol bevestigt aan Hart van Nederland dat er nog steeds reizigers zijn die voor de zekerheid extra vroeg op de luchthaven aankomen. "Dat kan nog beter. Maar ik snap waar het vandaan komt. We hebben als luchthaven dit jaar wat waar te maken, vergeleken met vorig jaar."

Met de horrorbeelden van de ellenlange wachtrijen op Schiphol van vorig jaar nog vers in het geheugen, vraag je je als reiziger wellicht af hoe je goed voorbereid naar de luchthaven kunt gaan. Geen zorgen! In onderstaande video een aantal tips waarmee je in no-time door de beveiliging heen bent.

Nooit meer wachten op Schiphol: met deze tips ben je in no-time door de securitycheck
2:08
Nooit meer wachten op Schiphol: met deze tips ben je in no-time door de securitycheck

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.