Terug

Volg Hart van Nederland

Rudy ziet uitdagen overheid als levensovertuiging: 'Nooit meer belasting!'

nieuws

27 juni 2023, 23:00

Afstand doen van het Nederlanderschap klinkt misschien niet alledaags, maar het is iets wat wel degelijk kan! Er is een enorme toename in het aantal mensen dat zichzelf ziet als soeverein of autonoom. Zo ook Rudy uit Den Ilp. "Als Nederland een bedrijf was, dan zou ik ontslag nemen."

Voor Rudy betekent het autonome leven voornamelijk dat hij uit protest niet meer wil voldoen aan alle regels en verplichtingen van de staat. Dit houdt in dat hij bijvoorbeeld geen belastingen meer betaalt. Wel neemt hij zijn AOW nog steeds in ontvangst. "Na al het geld wat ik de overheid heb moeten betalen heb ik daar gewoon recht op."

Ontsnappen aan financiële zorgen

Chris Bakhuis-van Kesteren, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, weet niet goed wat ze van de toename in het aantal autonomen moet vinden.

"Mensen die zich soeverein verklaren is niks nieuws en dit is een valide levensovertuiging", aldus Bakhuis-van Kesteren. "Wel lijkt het er tegenwoordig op dat mensen zich vaak bij een autonome groep aansluiten in de hoop te kunnen ontsnappen aan financiële zorgen. Dat kan op de lange termijn nare gevolgen hebben, zoals hoge boetes en in het ergste geval uiteindelijk ontruiming."

"Als kiezen voor deze leefstijl zorgt voor betaalachterstanden kan dit ernstige gevolgen hebben. We adviseren mensen met geldzorgen om contact op te nemen met de deurwaarder voor een regeling, of bij de gemeente aan te kloppen voor schuldhulpverlening."

Meerdere mensen hebben conflicten met betrekking tot de financiële verplichtingen. De beslissing om vanuit de gemeente niet langer energietoeslag uit te keren kende vele gedupeerden:

Gemeenten weigeren verdere energietoeslag uit te keren
0:47
Gemeenten weigeren verdere energietoeslag uit te keren

Rudy heeft ondanks deze waarschuwingen volledig vertrouwen in zijn overtuiging. Hij vindt het leuk om zich hierin te verdiepen en de overheid te blijven uitdagen. "Een persoonlijke overwinning voor mij was dat ik een dwangbevel heb kunnen terugsturen naar de Officier van Justitie zonder ook maar iets te betalen!"

Voor hem staat autonoom leven voor zelfstandigheid en heeft het verder niks te maken met geld. "Je moet dit niet doen om rijk te worden, maar alleen omdat je het leuk vindt", legt hij uit. "Ik heb er erg veel tijd in zitten, maar het gevoel van vrijheid is het allemaal waard."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.