nieuws
18 juli 2019, 22:02
Rotterdam wordt al jarenlang overspoeld door vuilnis dat niet in, maar naast openbare containers wordt gezet. Met een petitie hoopt initiatiefnemer Jaap Stronks verantwoordelijk wethouder Bert Wijbenga ervan te overtuigen dat het afval in de stad vaker opgehaald moet worden door de gemeente. Stronks heeft in de afgelopen jaren al honderden keren melding gemaakt van afval dat naast de containers in zijn straat staat. Telkens kreeg hij een geautomatiseerde bevestigingsmail en werd er eenmalig iemand gestuurd om de ‘naastplaatsingen’ te verwijderen. Met de petitie hoopt hij de gemeente te dwingen tot een structurele oplossing.
"Het is al vijf jaar lang een probleem, de containers puilen uit. Bewoners zijn het zat", zegt Stronks. De containers worden bij hem ongeveer een keer per week geleegd. "Meerdere keren per maand is het een enorme bende rondom de containers." Stronks krijgt dagelijks berichten binnen van stadsgenoten met foto’s van vuilnispuinhopen, waar ook veel ongedierte als muizen, ratten en meeuwen op af komt. De reden van de vele naastplaatsingen is volgens de initiatiefnemer van de petitie het beleid van wethouder Wijbenga. Hij spreekt hem dan ook persoonlijk aan. "Het is geen raketwetenschap: zorg éérst dat de containers vaker op tijd geleegd worden – en maak deze prestaties cijfermatig inzichtelijk, zodat we nog in 2019 vorderingen kunnen zien", schrijft hij op de website van de petitie.
Wethouder Wijbenga reageert vanaf zijn vakantieadres. “We zetten in op het nog beter legen van containers en het voorkomen dat ze (te) vol zijn. Ik wil als verantwoordelijk wethouder niet inzetten op nog vaker en sneller ophalen van verkeerd aangeboden vuilnis. Wél zet ik in om Rotterdammers die hun buurt niet netjes houden, aan te pakken.” Volgens Stronks kan de gemeente het geld dat naar de handhaving gaat beter uitgeven aan meer containers of de volle containers sneller legen. “De gemeente gaat wel burgers op de bon slingeren die hun afval naast de container zetten, maar zorgt niet voor extra containers. Dat is krom.”
Als een container vol is, loop je maar naar de container een straat verderop, is het strenge advies van de gemeente. "Of je wacht tot de container geleegd is." De gemeente doet daarmee een beroep op de verantwoordelijkheid van iedere Rotterdammer voor een schone leefomgeving. Stronks heeft inmiddels een uitnodiging gehad van de wethouder om in gesprek te gaan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.