nieuws
12 sep 2019, 12:10
De gemeente Rotterdam trekt bijna 15,5 miljoen euro uit voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. De andere kanshebber op het liedjesfestijn, Maastricht, heeft tijdens het selectieproces geweigerd te tekenen voor een 'wurgcontract' van de publieke omroep (NPO). Het Rotterdamse budget voor het Songfestival staat in het bidbook dat donderdag tijdens een vergadering in de gemeenteraad is vrijgegeven. De volledige begroting is onleesbaar gemaakt, hoe het geld wordt uitgegeven blijft dus geheim.
In document staat verder een overzicht van het aantal hotelkamers in de stad. Welke hotels zijn gereserveerd is niet duidelijk en ook blijft geheim welke afspraken daarover zijn gemaakt. Ook mogelijke podiumopstellingen in de zaal van Ahoy blijven geheim en zijn onleesbaar gemaakt. Lees ook: Een hotel boeken in Rotterdam tijdens het Songfestival? Te laat! Naast de directe bijdrage zoekt de gemeente ook nog financiële dekking voor een vergelijkbaar bedrag van 15,5 miljoen. Het college overweegt onder meer de toeristenbelasting te verhogen. De Tweede Kamer ziet er weinig in om tientallen miljoenen aan het evenement uit te geven.
Maastricht was deze zomer samen met Rotterdam in de race om het Songfestival te organiseren. Nu blijkt dat de Limburgse hoofdstad deze zomer heeft geweigerd een door de NPO voorgelegde samenwerkingsovereenkomst over het Songfestival te tekenen. Dit staat in de notulen van een besloten raadsvergadering op 8 augustus. Wethouder John Aarts van Financiën spreekt over een wurgcontract. In de overeenkomst stonden volgens hem zaken die eerder niet aan bod waren geweest. Zo zouden alle (financiële) risico's op de stad en zalencentrum MECC worden afgewenteld. De gemeenteraad besloot dan ook niet te tekenen voor deze 'carte blanche'. Daarnaast verwierp de raad ook een eis van de NPO om het gekozen zalencentrum MECC grondig te verbouwen. Maastricht besloot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aan de NPO voor te leggen waarin de financiële risico's beter waren afgedekt. Lees ook: Rotterdammers euforisch na bekendmaking Songfestival: 'Ik krijg gewoon kippenvel'
Uiteindelijk koos de festivalorganisatie voor Rotterdam, met evenementenzaal Ahoy als locatie. De beslissing is volgens de NPO op inhoudelijke gronden gemaakt. "Voor de duidelijkheid: de door Maastricht geweigerde samenwerkingsovereenkomst heeft dus geen rol gespeeld in de keuze voor de stad." De halve finales van de 65e editie van het Eurovisie Songfestival zijn op dinsdag 12 en donderdag 14 mei. De finale volgt op zaterdag 16 mei. Nederland is als gastland automatisch geplaatst voor de eindronde.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.