Terug

Volg Hart van Nederland

Roos raakte zwanger terwijl ze dakloos was: 'Ben Beschermde Wiegkamer eeuwig dankbaar'

nieuws

29 jan 2024, 13:49

Nederland telt sinds maandag dertien Beschermde Wiegkamers. Dit zijn kamers waar zorgmijdende zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen die in grote nood verkeren op een laagdrempelige manier hulp kunnen krijgen. Dit was voor Roos* twee jaar geleden haar redding. Zij stond op straat, was zwanger en wist niet wat ze moest doen: "De Beschermde Wieg heeft mij echt geholpen toen niemand anders het kon."

Zeven jaar geleden besloot Roos te vluchten voor haar gewelddadige relatie. Hierdoor belandde ze op haar 33e op straat en trok ze van locatie naar locatie. "Ik heb bij vrienden kunnen slapen, maar ik sliep ook vaak buiten in een steeg", vertelt Roos aan Hart van Nederland. "Uiteindelijk ben ik twee jaar geleden online gaan daten om zo onderdak te vinden. Daar ontmoette ik de vader van mijn zoontje Max*."

Roos sprak een paar keer met de man af. Na een aantal maanden merkte ze dat ze zwanger was. "Ik leefde nog steeds op straat en wist niet wat ik moest doen. Toen heb ik gegoogeld en kwam ik bij Stichting Beschermde Wieg terecht." Roos appte anoniem met de stichting, maar toen ze plotseling pijn kreeg, belde ze hen toch. "Zij hebben mij toen naar het ziekenhuis gebracht en me door mijn zwangerschap heen geholpen."

Beschermde Wiegkamer

Maandag krijgen Amsterdam en Rotterdam een Beschermde Wiegkamer waarmee de teller landelijk op dertien komt te staan. Jaarlijks bereikt Stichting Beschermde Wieg 1.500 vrouwen in een eerder stadium van hun zwangerschap en kan er keuzehulp, goede prenatale zorg en een veilige bevalling met professionele begeleiding worden geboden.

Wat is een Beschermde Wiegkamer?

Als je écht geen kant meer op kunt en hebt besloten afstand te doen van je baby, door hem of haar ergens onbeschermd achter te laten, dan kan je ervoor kiezen de baby in een speciaal kamertje achter te laten. Zo’n kamer vind je op verschillende locaties. Je baby wordt er warm en veilig opgevangen en het zal hem of haar aan niets ontbreken, schrijft de stichting op haar website.

In Nederland is er een grote groep zwangere vrouwen die in zeer kwetsbare omstandigheden leeft. Daardoor weten sommige vrouwen zich soms geen raad met hun zwangerschap. Vrouwen hebben bijvoorbeeld te maken met verkrachting, incest, eerwraak, een vijandige relatie, dakloosheid, financiële problemen of verslavingen. Als de zwangerschap bekend wordt, kan dit zelfs levensbedreigend zijn voor de zwangere en haar ongeboren kind. Soms leidt dit ertoe dat vrouwen besluiten om hun kind te vondeling te leggen.

Roos heeft uiteindelijk besloten om geen afstand te doen van haar zoon Max. "Bij de eerste echo kon ik het niet over mijn hart verkrijgen. Het leek alsof hij bij de echo naar mij zwaaide." Met behulp van Stichting Beschermde Wieg heeft Roos opvang gekregen bij de daklozenopvang. Ze wilde niet dat Max daar terecht kwam en daarom heeft Max de eerste drie maanden van zijn leven bij een pleeggezin gewoond.

Redding in nood

Het tijdelijk afstaan van haar zoon was voor Roos de moeilijkste beslissing die ze heeft moeten nemen. Maar het gaf haar ook kracht om aan zichzelf te werken. "Na drie maanden mocht ik Max weer zien en sinds eind vorig jaar heb ik eindelijk mijn eigen stekkie waar ik enorm blij mee ben."

Zonder Stichting Beschermde Wieg was Roos nu niet op zo'n goede plek terecht gekomen. "Het is zo belangrijk voor kwetsbare vrouwen dat deze stichting er is. Ik weet namelijk uit eigen ervaring dat mijn vertrouwen in instanties weg was. Zij hebben mij echt geholpen toen niemand anders het kon."

*De namen in dit verhaal zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.