nieuws
28 mei 2022, 12:38
Vanaf 1 juli is het verplicht om elke verdieping van je huis een rookmelder te hebben hangen. Hier lees je waar je op moet letten bij het kopen van een rookmelder. En waar je ze het beste op kunt hangen.
Brandweer Nederland startte dinsdag al een campagne waarin ze mensen oproepen om meer rookmelders op te hangen. "Veel mensen hebben geen rookmelder, of hebben er één die het niet doet. Maar met een rookmelder vergroot je de tijd die je hebt om te vluchten met drie minuten. En mensen vergeten dat rook veel gevaarlijker is dan je denkt", zegt Yoni Hillen van Brandweer Nederland.
Er zijn allerlei soorten rookmelders op de markt, maar er zijn twee belangrijke eisen die de overheid heeft voor jouw nieuwe melders. Hij moet een levensduur hebben van minstens tien jaar en voldoen aan de Nederlands-Europese norm. Of een melder daaraan voldoet, herken je aan de code '(N)EN 14604' die erop moet staan. Bijna alle rookmelders die je in Nederlandse winkels kunt kopen voldoen hieraan.
Of je straks een fortuin kwijt bent aan nieuwe rookmelders? Dat heb je zelf in de hand. De simpele, goedkope versies zijn net zo effectief als de duurdere opties. Als je wat meer betaalt voor een rookmelder, krijg je er alleen vaak ook meer handige functies voor terug. Zo kan het handig zijn als je alle rookmelders in jouw huis aan elkaar kunt koppelen, zodat ze allemaal afgaan als er één afgaat.
Waar je je rookmelders ophangt, maakt ook uit. Zo hang je ze nooit aan de muur, maar altijd aan het plafond. Hang er in ieder geval één in een vluchtroute. "Je ziet al heel snel geen hand meer voor ogen en dan is het handig dat je het geluid van de melder kan volgen naar de vluchtroute." Maar eigenlijk heb je er nog meer nodig. "We adviseren om in elke kamer waar je opladers hebt liggen een melder te hangen, want we zien vaak dat die apparaten vlam vatten. Maar ook de slaapkamer is een belangrijke plek."
Waar je in ieder geval beter geen rookmelder op kan hangen, is de keuken. Daar worden vaak melders geplaatst, omdat de kans groter is dat daar brand uitbreekt. Maar juist omdat er in de keuken vaker rook is, bijvoorbeeld door een iets te enthousiaste broodrooster, gaan rookmelders af terwijl er helemaal geen brand is. Zorg er ook voor dat hij niet op de tocht of in de buurt van ventilatie hangt.
Waar rook is, is dus niet altijd vuur. Soms gaan rookmelders af zonder dat er wat aan de hand is. Als de verwarming weer aangaat, gebeurt dit bijvoorbeeld vaak. Het stof dat zich in de verwarming heeft verzameld tijdens de warmere maanden, dwarrelt dan omhoog en verzamelt zich in de rookmelder. Die denkt dat dat rook is en gaat af.
Het is dus ook belangrijk dat je je rookmelder regelmatig schoonmaakt. Ga om de maand met een stofzuiger langs de rookmelder om al het stof eruit te zuigen en te voorkomen dat je 's nachts voor niks in je pyjama buiten staat te wachten op de brandweer. En vervang natuurlijk op tijd de batterijen. Plak er bijvoorbeeld een sticker op met de datum waarop de batterijen vervangen moeten worden.
Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.