Terug

Volg Hart van Nederland

Rode Kruis opent giro 6868 voor hulp na aardbeving Marokko, ook andere organisaties helpen

nieuws

9 sep 2023, 14:29

Het Rode Kruis stelt gironummer 6868 open om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Het dodental van de beving is inmiddels opgelopen tot boven de 1000. Ook zijn er 1200 gewonden.

Op het gironummer kan geld worden overgemaakt voor de hulpverlening van de Marokkaanse Rode Halve Maan voor eerste hulp, vervoer van gewonden naar ziekenhuizen en psychosociale ondersteuning.

Dat gebeurt onder meer in Marrakech en in de provincie Taroudant, ten zuiden van de stad.

Bijna de helft van de sterfgevallen zijn gemeld in de provincie Al-Haouz. Het epicentrum lag daar op ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech. In de getroffen gebieden zijn gebouwen ingestort en beschadigd. De omvang van de schade is nog niet bekend.

Honderden naschokken

Na de beving volgden honderden naschokken. Die worden steeds zwakker en zijn mogelijk niet voelbaar voor de burgers. Dat heeft Nacer Jabour, het hoofd van het Marokkaanse geologisch instituut, gezegd volgens het Marokkaanse persbureau MAP. De sterkste naschok had een kracht van 6.0.

De aardbeving zelf had volgens het instituut een kracht van 7.2. "Het is de eerste keer in een eeuw dat het instituut zo'n gewelddadige aardbeving in Marokko heeft geregistreerd", aldus Jabour.

400 kilometer verder nog voelbaar

Het Amerikaanse geologische instituut USGS meldt dat de beving een kracht van 6.8 had. De zware beving was voelbaar in steden binnen een straal van 400 kilometer rond het epicentrum.

Vanuit de hele wereld stromen steunbetuigingen binnen voor Marokko. Onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties maar ook afzonderlijke landen hebben laten weten hulp te willen bieden. De president van de Verenigde Arabische Emiraten heeft volgens staatsmedia opdracht gegeven voor het opzetten van een luchtbrug zodat er noodhulp naar Marokko kan worden gestuurd.

Inzameling

Ook Islamic Relief Nederland is begonnen met het inzamelen van geld voor de slachtoffers. De donaties worden gebruikt voor tijdelijk onderdak, hygiënekits, voedselpakketten en overige noodhulp, laat de organisatie weten.

"Uw donatie wordt direct ter plekke ingezet door onze lokale veldmedewerkers. Zij beoordelen op dit moment waar de hulp het hardst nodig is."

Islamic Relief Nederland is onderdeel van de internationale Islamic Relief Worldwide (IRW), een van de grootste islamitische hulporganisaties ter wereld ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.